Actualitate POLITICĂ

Pedepse drastice pentru incendiatorii de miriști. Parlamentar buzoian: ”Merită închisoarea!”

Câmpiile și dealurile din Buzău și restul țării ard, în aceste zile, necontrolat, în urma incendierilor voluntare de vegetație uscată. Sunt zeci de incendii zilnic în fiecare dintre județele țării. E un fenomen care a căpătat proporții devastatoare, iar încercările autorităților de a-l stăvili par să nu dea nici un rezultat, pentru că în continuare totul arde.

Măsurile dispuse ori anunțate până acum de autorități nu par să-i fi speriat pe cei care dau foc ierburilor uscate. Nici măcar posibilitatea de a rămâne mult mai ușor fără subvențiile de la APIA nu i-a liniștit. Este motivul pentru care pedepsele ar putea ajunge la un alt nivel.

Cei doi parlamentari PNL de Buzău, senatorul Vlad Mircea Pufu și deputatul Gabriel Avrămescu, anunță inițierea unui proiect pentru amendarea legii ce stabilește sancțiunile aplicate în cazul incendiilor necontrolate. Prin propunerea celor doi, pedepsele ar urma să fie mult mai drastice. Astfel, faptele care în prezent sunt sancționate doar cu amendă ar urma să fie incriminate ca infracțiuni, pentru care sunt prevăzute pedepse drastice, cu închisoarea.

”Aceste fapte trebuie aspru pedepsite! Asistăm cu toții neputincioși, în aceste zile, la ceea ce a devenit deja un fenomen ce pare de neoprit: ard dealurile și câmpiile la foc continuu. Oameni inconștienți dau foc fără noimă vegetației uscate și provoacă adevărate calamități: distrug flora și fauna, riscă să omoare oameni nevinovați și să ardă case. Pârjolesc câmpiile mai ceva ca pe vremea invaziilor popoarelor migratoare. Așa ceva nu mai poate fi tolerat! Tocmai de aceea, am decis, împreună cu deputatul Gabriel Avrămescu, să amendăm legea ce stabilește sancțiunile aplicate celor care provoacă asemenea dezastre. Amenzile nu sunt suficiente! Astfel de fapte trebuie pedepsite penal! Ceea ce acum e faptă sancționată contravențional trebuie să devină infracțiune, pedepsită ca atare. Pentru că oamenii care se comportă mai rău ca niște invadatori, distrugând totul în cale, luând orice formă de viață – om, animal ori arbore dătător de viață – asta merită: închisoarea! ”, a anunțat, într-o postare pe Facebook, senatorul Vlad Mircea Pufu.

Un mesaj similar are și deputatul Gabriel Avrămescu.

”Ard hectarele României! Săptămâna trecută, 500 de hectare de pășune şi 56 de hectare de pădure de pin negru au fost mistuite într-un incendiu cauzat de oameni care doreau să-și curețe terenurile de uscături. Pentru că nu pot asista la acest dezastru, am decis, împreună cu senatorul Vlad Mircea Pufu, inițierea unui proiect legislativ prin care sancțiunile se înăspresc pentru astfel de delicte grave, indiferent că se produc în arii protejate sau nu. Multe dintre faptele care înainte erau sancționate doar contravențional, voi dori să le transform în infracțiuni”, arată deputatul buzoian într-o postare pe Facebook.

Cei doi parlamentari transmit că în perioada următoare, imediat ce proiectul va fi pus la punct, acesta va fi prezentat publicului larg.  

Autorul știrilor

Claudia Toader

3 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu

 • Cadrul legal este o parte a acestei probleme. O alta parte este faptul ca autoritatile nu stiu cand si cum se da foc. Sunt multe gospodarii, multe terenuri si… “acum ici si colo, apoi colo si colea”… cand un om si cand altul… dau foc la diverse materiale, fiind prea multi pentru a putea fi supravegheati.
  Dincolo de un numar special pentru raportarea acestor arderi – si protectia anonimatului subliniata foarte bine; si echipe de permanenta pentru a verifica aceste sesizari – se mai poate face face ceva: pentru transportul de material lemnos exista o aplicatie, Inspectorul Padurii, care are si o componenta de raportare-verificare. Ceva de acest gen ar putea fi realizat si pentru sesizarea unor astfel de focuri, in timp ce s-ar putea realiza mici pliante cu care, in timp, reprenzentanti ai primariilor locale sa mearga din casa in casa, la sate, pentru a invata oamenii cum sa raporteze orice astfel de foc observa.
  Aplicatia ar putea avea si mod de raportare bazat doar pe localizarea folosita de telefon si imagini, oamenii fiind instruiti cum sa porneasca localizarea telefonului si cum sa realizeze o fotografie cu telefonul si… sunt multe, alte, aspecte, dar… tocmai pe cei care nu sunt deosebit de familiarizati cu folosirea tehnologiilor este nevoie sa ne bazam, pentru a stopa acest fenomen… care… mai rar, ca procent, se intampla in mijlocul drumurilor circulate si in mijlocul municipiilor.
  In plus… si locuitorii oraselor ar putea, in drumurile lor, face astfel de sesizari, deoarece… degeaba exista legislatia, daca atat de multi oameni continua aceste practici si autoritatile nu pot avea nici cea mai mica speranta de a lua cunostinta de ele.
  Pe de o parte, autoritatile trebuie sa gaseasca o solutie pentru a fi instiintate, in timp real, si a putea verifica, la orice ore si in orice zona, despre astfel de arderi de deseuri pentru a le stopa si a putea lua masurile legale impotriva celor care le initiaza. Pe partea cealalta… o lege a carei aplicare nu poate fi supravegheata – si… chiar nu poate fi, doar cu angajatii statului – nu are o putere de suprimare prea mare, psihologica: oamenii trebuie sa fie constienti ca exista posibilitatea ca, usor, oricine si oriunde si oricand “sa ii reclame” pentru a nu se mai putea baza pe faptul ca… “asa au facut mereu si nimic rau nu s-a intamplat si nimeni nu a aflat, nu s-a sesizat”.
  Doamne, Ajuta la bine! 🙂

 • * cand si UNDE se da foc – acum am observat, dar, cu scuze, nu am timp sa recitesc tot comentariul 🙂

 • Romanii, mai ales la tara, au fost obisnuiti, perioade lungi, sa se teama de vecinii lor, de o parte a lor, mai mult decat de autoritati, insa pentru a se intampla asta… ei trebuie sa fie, macar, foarte constienti ca ai lor vecini, toti, au si mijloacele si cunostintele pentru a ii putea “reclama”, oricand. Proiectul de lege imi pare foarte bun, insa… probabil este de lucru si la mijloacele care sa sustina aplicarea acestei legi. Daca descentralizarea fenomenului il face atat de puternic si raspandit, in timp si spatiu, ajutandu-l sa reziste atat de bine… va fi nevoie si de descentralizarea supravegherii lui. 🙂 Mult succes! 🙂