Actualitate

IMAGINI ȘI MĂRTURII ÎNFIORĂTOARE DIN SECȚIILE COVID-19. Purtarea echipamentului de protecție , ”iadul”asistentelor și îngrijitoarelor. ”Te sufocă, transpiri abundent, te desfigurează, te deshidratează”

” Este epuizant lucrul acolo (n.r secțiile COVID-19) prin acest echipament de protecție care efectiv te sufocă, transpiri abundent, te desfigurează, te deshidratează”.

Este mărturia înfiorătoare a directorului de îngrijiri medicale din Spitalul Județean Buzău. Lumina Turcu descrie situația critică în care au ajuns asistentele și infirmierele care zi de zi sunt obligate să poarte, ore în șir, echipamentul pentru a se putea proteja pe ele și, în același timp, să trateze bolnavii infectați cu noul coronavirus.

De mai bine de cinci luni, zeci de cadre medicale duc o luptă pentru a-și proteja propria viață și fac tot ce le stă în putință pentru a-i salva pe cei care cad victimele virusului ucigaș. Dar, cu toate acestea, nimeni nu a renunțat. Își fac meseria, deși, în aceste zile toride, ”iadul” lor a devenit chiar purtarea echipamentului care protejează.

”Deși, pe căldurile acestea, noi încercăm să reducem cât mai mult timpul în care personalul stă echipat, vreau să vă spun, fără nicio tendință de a dramatiza,că este epuizant lucrul acolo. Acest echipament efectiv de sufocă, transpiri abundent, te desfigurează, te deshidratează. Și, gândiți-vă că deshidratarea duce la o stare generală proastă, iar personalul trebuie să mai facă și proceduri medicale, unele chiar de finețe. Au combinezoane, ochelari, viziere, măști, chiar și două rânduri de mănuși. Este foarte greu”, spune Luminița Turcu, director de îngrijiri medicale.

Mărturii în premieră din secțiile COVID-19 despre ce înseamnă îngrijirea unui bolnav infectat cu noul coronavirus dar și mai multe imagini cu rănile provocate de echipamentele de protecție asistentelor și infirmierelor veți putea urmări în această seară, de la 17.00 , la Focus TV.