Actualitate

IMAGINI SPECTACULOASE! Întâlnire cu Moș Martin, în Munții Buzăului. Cât de mari sunt șansele să întâlnești ursul în timpul drumețiilor

Aproape la orice deplasare în zona de munte a județului ar putea reprezenta și o întâlnire cu Moș Martin. O spun cei care obișnuiesc să meargă periodic pe drumurile forestiere din Buzău și pentru care imaginile cu urșii alergând la marginea pădurilor au devenit o obișnuință.

O astfel de întâmplare a trăit zilele trecute și un angajat al societății Romsilva. Buzoianul făcea o vizită în teren, când la Huduboaia, în comuna Lopătari , i-a ieșit în cale Moș Martin. Bărbatul s-a oprit și a fotografia frumosul exemplar, fără însă să coboare din mașină. Animalul a stat pe loc câteva secunde, după care, speriat, a luat-o la fugă.

La întoarcerea acasă, buzoianul a împărtășit momentul cu prietenii internauți. A postat imaginile pe profilul de socializare, alături de un comentariu amuzant ”Întâlnire cu Moș Martin”.

Publicată de Ciprian Silvestru pe Marţi, 14 iulie 2020

Buzoianul însă spune că nu e prima dată când are parte de astfel de momente și că oricând este posibil să-și iasă în cale ursul, mai ales pe drumurile forestiere.

”Părea curios. Sunt mulți urși în zonă. Practic vedem urși la fiecare deplasare în teren, iar acest drum este la 10 kilometri de prima localitate”, a spus buzoianul.

Cum să evitați conflictul cu ursul, în timpul drumețiilor

Cei care în această perioadă vor să pornească la o drumeție în Munții Buzăului, mai ales în zonele despre care se știe că sunt efective de urși, trebuie să țină cont de câteva recomandări care îi pot feri de conflictele cu Moș Martin. În primul rând, specialiștii recomandă ca drumețiile să fie făcute în grup, iar în timpul deplasării să faceți zgomot de intensitate medie, astfel încât urșii să fie alertați de la distanță și din timp de prezența dumneavoastră. Cel mai probabil urșii vă vor evita.

Dacă totuși plecați singur la drum prin pădure nu rămâneți în tăcere deplină și nu vă furișați. Puteți să cântați sau să faceți zgomot cu un clopoțel. Dacă aveți un câine de companie cu dumneavoastră, țineți-l tot timpul în lesă. Altfel, îl poate aduce pe urs direct către dumneavoastră.