Actualitate

ÎMPRUMUTURILE MUNICIPALITĂȚII, LA MOMENTUL ADEVĂRULUI. Joi, se anunță o luptă înverșunată în Consiliul Local Municipal

Se anunță dezbateri cu scântei în ședința Consiliului Local Municipal, programată joi, la Buzău. Un proiect care a stârnit deja ample controverse și discuții va fi supus votului aleșilor municipali. Este vorba despre contractarea de către municipalitate a unui împrumut în valoare de circa 63 de milioane de lei. Proiectul este contestat pentru că jumătate din această sumă împrumutată de la bancă ar urma să fie direcționată către domenii pe care consilierii locali din Opoziție, dar și unii buzoieni, nu le consideră  prioritate în aceste vremuri, de pandemie.

Potrivit proiectului ce va fi propus votului consilierilor în ședința de joi, 27,4 milioane de lei vor fi alocați pentru reabilitarea a trei străzi : Bulevardul Republicii, 1 Decembrie și strada Iazul Morilor. 16, 5 milioane de lei sunt prevăzuți pentru reabilitarea cinematografului Dacia. Alte 14.3 milioane de lei vor fi folosiți pentru restaurarea și punerea în valoare a complexului hipic Alexandru Marghiloman. Restul sumei va fi folosită pentru amenajarea unui muzeu al eroilor la Cimitirul Eroilor din Buzău. Tot din acest credit, 1, 9 milioane de lei ar fi destinați construirii unui cimitir. Lista investițiilor care ar urma să fie finanțate din acest credit nu este bătută în cuie, spune însă primarul Constantin Toma. Potrivit edilului, după atragerea creditului, alte obiective ar putea deveni prioritate și le-ar înlocui pe cele actuale:

” Încercăm să ne rezervăm, pentru că este un mecanism de rezervare a unor sume luate pe credit la o comisie specială care ţine de Ministerul de Finanţe. Din această cauză, de exemplu, apare acolo, cinematograful. Bineînţeles, cinematograful Dacia este de vreo trei ani pe aceste liste. Nu este o prioritate în acest moment, dar până găsim alte proiecte, că avem destule, rămâne pe acea poziţie, acolo, pentru că are toate studiile făcute pentru a putea lua credite pentru investiţii. Aceste investiţii nu pot fi promovate pe fonduri europene, pentru că fondurile europene se acordă pe anumite axe. Noi avem nevoie de investiţii în continuare pe diferite capitole, de exemplu: cimitirul municipal. Uniunea Europeană nu dă bani pentru cimitire sau asfaltarea străzilor”, a declarat primarul Constantin Toma.

Consilierii din Opoziție sunt însă de altă părere. Irinel Cîrstea de la USR critică decizia municipalității de a se împrumuta la bancă pentru obiective pe care nu le consideră prioritate. Renovarea cinematografului Dacia, în plină pandemie,  în condițiile în care oricum orașul mai are un  astfel de obiectiv, este total nepotrivită, spune Cârstea, care vorbește astfel despre o risipă de bani:

” Mâine se pare că va fi o joi neagră pentru buzoieni. Deja depăşim cu 250 de milioane de lei împrumut în cei patru ani de zile de mandat. Asta înseamnă că în 2024 vom avea un grad de îndatorare de peste 30%, practic o treime din bugetul Primăriei municipiului Buzău.  După acest mandat al domnului primat, Buzăul nu va avea absolut niciun viitor pentru că vom fi lăsaţi fără bani la bugetul local şi dincolo de asta vom fi lipsiţi de posibilitatea de a ne împrumuta pentru proiecte reale, proiecte sezabile, de susţinere a unor proiecte europene după anul 2024. Cinematograful Dacia, o investiţie inutilă aşa cum este şi Iazul Morilor. Şi acela se face din împrumut, undeva la peste 1 milion de euro, mai precis, 5 milioane de lei. Să nu uităm de fântânile arteziene care se fac tot din împrumuturi, de renovarea anexelor de la Marghiloman, unde suma este de vreo 14 milioane de lei. Sunt investiţii inutile!”.

În timp ce consilierii Opoziției acuză o risipă a banului public, dar și îndatorarea municipiului la bănci pentru proiecte considerate neprioritare, primarul Constantin Toma, spune că fără astfel de împrumuturi, Buzăul nu se poate dezvolta. E nevoie de bani de la bancă pentru a ne duce la bun sfârșit proiectele în condițiile în care bugetul orașului este mai sărac ca oricând, acum, în pandemie:

” Suntem printre oraşele fericite ale României. Gradul de îndatorare este cu mult sub 30%. În acest moment este la 5 şi ceva la sută. De abia peste câţiva ani, dacă vom lua şi creditele de la anul, vom avea într-un singur an, cred că 23%. Oradea a avut anul trecut un grad de îndatorare de 40%. Pe bugetul local nu poţi face mare lucru, mai ales în condiţiile în care anul trecut, gradul de colectare din cauza Covidului şi a măsurilor luate de Guvern, pe bună dreptate, de a acorda mai multe facilităţi, am avut un grad de colectare puţin peste 50% faţă de 89%, spre 90%, cu un an înainte, în 2019. Ţinând cont şi de acest lucru, suntem obligaţi să luăm credite, dar cu dobânzi mici.”

Pe de altă parte, liberalii anunță că în ședința de joi vor veni cu amendamente  prin care vor indica alte surse de finanțare pentru astfel de proiecte.

”Sperăm ca şi la acest proiect să aducem nişte amendamente. Amendamente menite ca să arate surse de finanţare care vor veni în folosul comunităţii şi care vor elimina această posibilitate şi această nevoie de a împrumuta la bancă. Există fel de fel de programe guvernamentale, există programe pe fonduri europene, programe dedicate celor ce domnul primar vrea să facă în următorii ani. Deci, nu este nici cea mai mică problemă ca aceste proiecte pe care dânsul le are să nu fie duse la îndeplinire şi fără împrumut”, a declarat consilierul PNL, Andrei Neder.  

Ședința Consiliului Local Municipal Buzău este programată joi, la ora 10.00. 

USR a anunțat că votează împotriva contractării creditului bancar de către municipalitate. Liberalii ar putea adopta aceeași poziție dacă nu le vor fi luate în calcul amendamentele aduse la proiect, însă chiar și așa, proiectul are toate șansele să treacă la vot, în condițiile în care PSD are majoritate în CLM Buzău.