Actualitate

În ce stadiu se află proiectul înființării unui centru de permanență în municipiul Buzău. Medicii, greu de găsit

Proiectul înființării unui centru de permanență în municipiul Buzău, a cărui idee a fost lansată public la începutul lunii septembrie de senatorul PNL de Buzău Vlad Mircea Pufu, prinde contur, dar întâmpină și unele greutăți. În urma tuturor discuțiilor purtate până acum, s-a ajuns la o variantă de lucru și la un posibil sediu în care să funcționeze centrul de permanență, dar nu au fost identificați și medici care să lucreze aici.

Toți factorii implicați, de la autorități la reprezentanți ai sistemului sanitar buzoian, sunt de acord că înființarea unui astfel de centru este necesară. Un prim pas ar urma să fie făcut cât de curând, prin stabilirea unui sediu. Centrul de permanență ar putea funcționa la Laboratorul de Sănătate Mintală, potrivit senatorului Vlad Pufu. Acesta a vorbit, la Focus TV, despre ultimii pași făcuți pentru înființarea centrului de permanență.

”Suntem într-o fază medie și urmează aprobarea locației. La propunerea Direcției de Sănătate Publică, înaintată Consiliului Local Municipal Buzău, centrul ar putea să funcționeze la LSM. Acesta a fost centru COVID, a fost modernizat și se poate adapta pentru acest proiect. Cel mai greu este însă că nu găsim medici dornici pentru așa ceva. Am aflat că la Focșani se deschide primul centru de permanență. M-am bucurat pentru ei, dar m-am întristat pentru noi, pentru că nu reușim să ne asumăm, chiar și la modul civic, chestiunea asta. Noi trebuie să deblocăm Spitalul Județean, iar urgențele ușoare trebuie să fie tratate în altă parte”, a declarat senatorul Vlad Pufu la Focus TV.

Pe de altă parte, parlamentarul s-a arătat nemulțumit de locația găsită. Acesta consideră că sediul centrului de permanență ar trebui să fie apropiat de spital. Chiar și așa, important e ca lucrurile să se pună în mișcare, pentru că variante pot fi găsite și ulterior. Iar pentru asta va fi nevoie de cooptarea medicilor. Senatorul a anunțat că la sfârșitul acestei luni va avea loc o ședință de lucru extinsă, la care vor participa inclusiv invitați de la București, care ar putea da o mână de ajutor pentru demararea proiectului.

”Pe 28 noiembrie vom avea un grup de lucru extins, iar Colegiul Medicilor intenționează să invite toți factorii decizionali, să stăm cu toții la masă și să găsim o soluție pentru înființarea acestui centru. În municipiul Buzău e foarte important la ora actuală. Locația respectivă nu e cea mai bună, dar merge, măcar să înceapă. Era foarte bine să fie undeva în proximitatea Spitalului Județean, să fie aproape de UPU, pentru cazuri mai grave. Am vorbit cu dl. președinte Neagu de la Consiliul Județean, mi-a spus că nu mai sunt locuri la UPU, dar am obținut promisiunea că poate găsim cumva un spațiu în proximitate. Am invitat la Buzău factori decizionali importanți la nivel național, să vină să ne dea o mână de ajutor să implementăm acest proiect. Urmează să am o discuție și cu medicii de familie care vor dori să vină la o întâlnire cu mine și cu cei care diriguiesc această asociație a dânșilor și sistemul de sănătate, să vedem omenește unde ne îndreptăm. Să reușim să punem totul pe hârtie și să vedem cum putem rezolva”, a mai spus senatorul PNL de Buzău Vlad Pufu.

Ideea înființării unui centru de permanență în municipiul Buzău, lansată de parlamentarul buzoian,  a fost primită bine de autoritățile locale și de cele sanitare, după cum Șansa News a scris aici și aici.