Buzoienii au nevoie de medici și de servicii medicale de calitate, iar înființarea unor centre de permanență ar fi cea mai rapidă soluție. Ideea, lansată în dezbatere publică de senatorul PNL Vlad Pufu, răspunde, în primul rând, nevoii de asistență medicală pentru cazurile mai puțin grave care rămân în așteptare, ore în șir, la Urgențe. Existența unui astfel de centru la Vernești confirmă avantajele unui astfel de serviciu medical. O recunosc oficiali din sănătatea buzoiană, respectiv directorul Direcției de Sănătate Publică și chiar managerul Spitalului Județean Buzău. Ei sunt de acord că necesitatea cea mai mare o reprezintă înființarea unor astfel de centre în mediul urban, respectiv în municipiile Buzău și Râmnicu Sărat, unde spitalele se confruntă cu un val de bolnavi care nu reprezintă urgențe medicale, dar care nu au unde să apeleze la servicii medicale meargă după ce se încheie programul medicilor de familie.
Senatorul Vlad Pufu a lansat în spațiul public ideea înființării unor centre de permanență printr-o postare pe Facebook prin care prezintă atât avantajele acestui serviciu medical, cât și pașii de la care s-ar putea porni în realizarea acestui obiectiv. Ideea este susținută de toți factorii de decizie din sănătatea buzoiană.
De exemplu, Cristina Ungureanu, directorul Direcției de Sănătate Publică Buzău, a precizat, într-o intervenție la Focus TV, că deja se fac planurile pentru ca, în viitorul apropiat, să aibă loc o întâlnire cu toți cei implicați în realizarea unor centre de permanență. Mai mult, Cristina Ungureanu vorbește despre faptul că va face apel și la Primăria Municipiului Buzău pentru a pune la dispoziție cel puțin un spațiu în care să fie amenajat primul centru de permanență din municipiul reședință de județ.
Un centru de permanență, odată înființat, va avea un impact major asupra activității Unității de Primiri Urgențe Buzău, a spus și managerul Spitalului Județean Buzău, Claudiu Damian, într-o intervenție la Focus TV.
Din păcate, în prezent în județul Buzău există doar trei centre de permanență, respectiv la Vernești, Vintilă Vodă și Berca. Acolo unde există acest serviciu medical, oamenii sunt conștienți de avantajele pe care le are un astfel de cabinet.
Centrul de permanență de la Vernești funcționează de 11 ani și oferă circa 350-400 de consultații pe lună, pacienții fiind atât din comună, cât și din municipiul Buzău. Gina Câmpeanu, medicul coordonator al centrului, întărește faptul că astfel de centre nu ar trebui să lipsească nici din mediul urban.
În acest context, propunerea senatorului PNL de Buzău Vlad Pufu este înființarea a cel puțin două centre-pilot, unul în municipiul Buzău și unul în municipiul Râmnicu Sărat, lucru susținut și de Cristina Ungureanu. Directorul DSP a subliniat că un punct important în realizarea acestui obiectiv va fi reprezentat de discuțiile cu medicii de familie, cei care ar trebui, după program, să asigure gărzile în centrele de permanență. De asemenea, la rândul său, Claudiu Damian a subliniat că și legislația în domeniu ar trebui îmbunătățită astfel încât acești medici să primească mai mulți bani, care să-i motiveze.
Adaugă comentarii