Actualitate Șansa de Berca

În patru ani și-a dus cifra de afaceri la 500.000 de euro, dar din profitul obținut dă și celor aflați în nevoie. Ce gest a făcut un buzoian de 1 Decembrie

A vrut să fie antreprenor, a muncit și visul i s-a îndeplinit dar când a ajuns sus nu a uitat de cei aflați în nevoie. De Ziua Națională este mai aproape ca oricând de conaționalii săi, de cei pentru care masa de sărbătoare poate nu are niciodată bucate tradiționale deși trăiesc de o viață în patria cârnaților de Pleșcoi. 

Așa începe povestea lui Andrei, un tânăr din satul Pleșcoi, care la 31 de ani a renunțat la meseria de inginer auto și a decis să producă bucate tradiționale românești. A fost momentul în care Andrei își urma visul, dorința sa și tradiția familiei soției, acolo unde pregătitul cârnaților de Pleșcoi, a babicului sau a gustosului ciolan afumat era un obicei, transmis din generație în generație.

Tânărul buzoian a plecat în drumul său de la zero, doar cu rețetele bucatelor gătite de familia sa. A pus pe hârtie un plan și o sumă de bani cu care a crezut că-i bine să-și încerce norocul în afaceri. A făcut credite și a investit 40.000 de euro, iar în timp investiția a ajuns la 300.000 de euro. A pus pe picioare o fabrică de unde acum pleacă sute de kilograme de preparate tradiționale.

Munca lui a dat roade. Nu a fost ușor. Nici să țină pasul cu cerințele pieței și nici să facă față pandemiei care i-a redus cu 90% comenzile venite de la restaurante, dar a răzbit. Anul trecut a încheiat cu o cifră de afaceri de 500.000 de euro.

Mult sau puțin, pentru Andrei este rezultatul efortului său, așa că indiferent de profitul pe care îl are, tânărul nu uită de unde a plecat. De Ziua Națională vrea să facă bine, să fie aproape de românii pentru care 1 Decembrie este o sărbătoare dar masa le este la fel de goală.

Producătorul vrea să le ofere, măcar astăzi, o masa mai bogată așa că pentru 50 de familii tânărul a donat o sută de kilograme de cârnați.

Andrei
cele 50 de pachete

În urmă cu câteva zile, Andrei a făcut un apel pe pagina de socializare, iar în scurt timp oamenii care, la rândul lor, știau familii aflate în nevoie i-au scris. 50 de pachete cu câte două kilograme de cârnați au ajuns la cei pentru care în acest an 1 Decembrie va fi, cel puțin, mai gustos.

”Sărbătorește românește de 1 Decembrie! Cu ocazia zilei de 1 Decembrie echipa “ Băcănia lu Nea Ticu” vrea să facă o surpriză pentru 50 de familii nevoiașe din comuna Berca și sa le ofere câte 2 kg de cârnați porc de casă(groși). Dacă aveți informații despre oameni care au nevoie de un sprijin, va rugăm să ne lăsați comentariu cu numele lor și adresa, astfel noi vom realiza o lista cu aceștia și marți 30 Noiembrie vom face livrarea”, a scris pe Facebook, antreprenorul.

Gestul buzoianului nu se oprește aici. De Crăciun va continua să dăruiască pentru că așa se simte mai aproape de comunitatea din care face parte și unde și-a dezvoltat afacerea.

Andrei

”Pentru mine reprezintă o mulțumire sufletească și o liniște că oamenii din comunitatea mea au ce mânca, ce pune pe masă și asta mă liniștește. Și eu investesc și am credite dar nu m-a oprit lucrul asta să fac un bine. Binele mă face pe mine să gândesc constructiv și atunci când eu ajut pe cineva am liniștea necesară de a gândi mult mai bine și să aduc un beneficiu firmei mele, prin liniștea asta”, a spus Andrei.

Andrei are trei magazine de desfacere, la Pleșcoi, Sătuc și București.