Actualitate Agricultura acum

În sfârșit, vești bune pentru fermieri! Vin despăgubirile pentru secetă

Vin banii pentru fermierii care au înregistrat pierderi din cauza secetei din ultimele luni. Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede despăgubirea agricultorilor care și-au văzut culturile distruse din cauza lipsei precipitațiilor. Ajutoarele diferă în fucție de suprafața afectată, putându-se ajunge la  1.500 de lei pe hectar.

În Buzău, unul dintre județele în care seceta a făcut ravagii, sunt circa 2.200 de fermieri care așteaptă banii de la stat. Ei vor trebui să se prezinte la sediul primăriei din localitate pentru a se înscrie în vederea primirii despăgubirilor.

“Începând de vineri putem primi dosare reprezentând despăgubiri după seceta instalată la culturile din toamna anului 2021. Avem în jur de 2 200 de fermieri care au fost afectați de secetă cu o suprafață de peste 45 000 ha. Am rugămintea ca fermierii să se prezinte la primăriile din fiecare localitate și să-și procure documentele. Iar acolo, oamenii noștri vor veni, de luni, în întâmpinarea lor. Deci, iată că nu trebuie să vină neapărat la sediul Direcției Agricole, la Buzău”, a declarat, pentru șansanews.ro, directorul Direcției Agricole Buzău, Cosmin Florea.

Cert este că fermierii trebuie să se grăbească pentru că termenul pentru depunerea tuturor documentelor este destul de scurt, de câteva săptămâni.

“Termenul este destul de scurt, de aproximativ 15 zile lucrătoare. Cuantumul este în jur de 1500 lei/ ha reprezentând despăgubirea de 100%, iar procentual, în funcție de fiecare proces verbal realizat se calculează, se calculează suma care în final va reveni fermierului, urmând ca plata să se facă până la finalul anului prin Direcția Agricolă Buzău.”

În total, la nivelul întregii țări, sunt peste 16.000 de fermieri care ar urma să fie despăgubiți. Culturile acestora au fost afectate pe o suprafață de circa 250.000 de hectare, fiind vorba despre culturi de toamnă. Gradul de afectare a fost cuprins între 30% şi 100%.