Divertisment

Inaugurarea Muzeului Satului de la Valea Salciei, amânată de pandemia de coronavirus. În ce stadiu este proiectul

Proiectul inedit al unui primar din județul Buzău, menit a conserva tradițiile locului, tot mai aproape de a fi finalizat. La Valea Salciei, autoritățile locale au pus umărul și au ridicat un muzeu al satului, o casă cu specificul zonei, în care sunt adunate obiecte vechi de sute de ani, care să arate tinerelor generații cum trăiau bunicii lor. Localnicii sunt îndemnați să doneze obiecte vechi cu care mai apoi, autoritățile, să  poată construi istoria localității.

Vârtelnița, roata de tors sau  putineiul de făcut unt erau nelipsite din gospodăriile de altădată. Astăzi au devenit doar obiecte care stârnesc amintiri pentru cei mai în vârstă, în timp ce pentru generația de tineri nu reprezintă nimic. Din dorința de a conserva istoria și datinile locului, primarul din comuna Valea Salciei vrea să adune cât mai multe astfel de obiecte vechi de la săteni și să le conserve într-un muzeu. Pentru asta, localnicii sunt îndemnați să doneze obiecte tradiționale vechi, uitate prin gospodăriile lor. Toate aceste obiecte vor fi strânse într-o casă țărănească care să asigure generațiilor viitoare cunoașterea istoriei locului și modul în care trăiau oamenii acum zeci și zeci de ani

Într-o postare pe facebook, marți, primarul comunei Valea Salciei face apel, în continuare, la localnici să doneze costume populare de bărbați, femei și copii, dar și carpete, preșuri, perdele brodate.

”De la 1 Iunie începem amenajarea spațiilor interioare din muzeu. Mai avem nevoie de costume populare de bărbați ,femei și copii,carpete țesute ,presuri,perdele brodate și alte articole de interior Muzeul este al nostru nu al unei instituții”, scrie primarul pe contul de facebook al Primăriei Valea Salciei.

Casa țărănească ce va fi un adevărat muzeu al satului se află în imediata apropiere a Primăriei Valea Salciei. Acolo a funcționat în trecut dispensarul. Între timp, clădirea a ajuns o ruină, dar a fost refăcută cu bani de la bugetul local, autoritățile având de gând să facă acolo, pe lângă arhiva Primăriei, o casă care să redea întocmai imaginea din trecut a unei gospodării din Valea Salciei, cu tot ce presupune ea: de la acareturi, mobilier, veșminte, cărți până la cele mai mici detalii, menite a arăta generațiilor viitoare tradiția și specificul zonei.

Inaugurarea casei țărănești de la Valea Salciei era programată la începutul lunii mai, însă din cauza pandemiei de coronavirus, evenimentul a fost anulat.