Actualitate

Incendiile de vegetație, de 6 ori mai multe față de anul trecut. La ce soluție au apelat autoritățile pentru a-i tempera pe cei care aprind focul pe dealuri

Incendiile de vegetație uscată au făcut prăpăd anul acesta în Buzău. Numărul intervențiilor a fost mai mare ca niciodată, iar pompierii fac față cu greu, mai ales că pericolul de extindere este iminent, pe fondul secetei. Nu puține au fost cazurile în care de la o mână de frunze uscate incendiate focul a ajuns în pădure, în rezervații naturale și chiar a provocat pagube uriașe.

Doar în primele 6 luni ale anului, au fost circa 600 de intervenții ale pompierilor doar la incendiile de vegetație uscată. Asta în timp ce anul trecut, în aceeași perioadă, au avut loc doar 98 de astfel de situații de urgență.

“În semestrul I al anului curent, la nivelul județului Buzău au fost înregistrate nu mai puțin de 621 arderi necontrolate de miriști, culturi și vegetație uscată a căror gestionare a necesitat intervenția serviciilor profesioniste pentru situații de urgență, a serviciilor voluntare precum și a personalului Direcției Silvice Buzău, acolo unde au fost afectate păduri sau litieră. Față de aceeași perioadă a anului 2021 când au avut loc doar 98 astfel de situații de urgență, din cauza unor factori determinanți cum ar fi lipsa precipitațiilor, temperaturile atmosferice ridicate necorespunzătoare sau intensificări ale vântului precum și încercările de igienizare de către unii cetățeni a terenurilor proprii, începutul anului curent a adus o creștere semnificativă a incendiilor de vegetație uscată.”

 Cea mai grea perioadă, când pompierii au fost chemați să stingă chiar și peste 10 astfel de incendii pe zi, a fost în februarie.  În total, au fost afectate aproape 10 mii ha de miriști, vegetație uscată, pădure și litieră.

“Cele mai multe incendii au fost în luna februarie, când au avut loc nu mai puțin de 170 de intervenții la incendii de vegetație uscată, o medie de aproximativ 11 pe zi. La nivelul județului Buzău, astfel de incendii au afectat o suprafață totală de aproximativ 9920 ha de miriști, vegetație uscată, pădure și litieră, cele mai semnificative arderi necontrolate fiind înregistrate în perioada februarie-martie, când au ars aproximativ 8488 ha.”

Cum semnalele de alarmă și toate măsurile preventive nu au avut rezultatul așteptat, autoritățile au schimbat tactica și de câteva săptămâni au trecut la amendarea proprietarilor terenurilor incendiate. O măsură care, spune prefectul Daniel Țiclea, a început să dea roade.

“De 3 săptămâni, împreună cu Garda de Mediu și ISU, am schimbat strategia și au fost deja amendați proprietarii terenurilor care fac obiectul incendierii. Așadar, mesajul nostru este că vom amenda în continuare proprietarii. Deocamdată, față de amploarea incendiilor din primăvară, suntem oarecum mulțumiți, nu-i aceeași anvergură ca în primăvară. Le-am luat din pripă și simțim și o implicare civică, ne anunță oamenii:”Vedeți că vecinul se pregătește să incendieze, vedeți că a incendiat”. Atunci, deși au fost numeric destul de multe arderi necontrolate în ultimele 3-4 săptămâni, au fost pe suprafețe mici, sub 1 ha.”

În prima parte a anului, cel mai amplu incendiu de vegetație a avut loc pe dealurile de la Breaza, la finele lunii martie. În sprijinul pompierilor buzoieni au venit salvatori din Prahova, Vrancea și USISU Ciolpani. Au intervenit și reprezentanți ai IJJ Buzău, Direcției Silvice Buzău, SVSU Breaza și SVSU Pietroasele, în timp ce aeronave ale Ministerului Apărării Naționale au efectuat transporturi de apă asupra focarelor. În urma incendiului au ars aproximativ 300 ha vegetație uscată și 50 ha pădure în UAT Breaza, respectiv 6 ha pădure în UAT Pietroasele.