Anunț important făcut de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Se fac progrese în ceea ce privește proiectul de reamenajare a fostei închisori de la Râmnicu Sărat și transformarea temniței într-un memorial dedicat victimelor represiunii comuniste. A fost făcut un pas esențial, transmit reprezentanții IICCMER, prin obținerea unor avize pentru desființarea anumitor construcții din jurul fostei temnițe.
“Progrese în amenajarea Memorialului „Închisoarea Tăcerii” și a Centrului educațional privind comunismul în România. IICCMER anunță că a obținut autorizația de desființare a construcțiilor parazitare pe amplasamentul viitorului memorial, un pas esențial în restaurarea acestui sit istoric.
În paralel, cu ajutorul specialiștilor de la Muzeul Județean Buzău, s-au obținut autorizațiile de supraveghere arheologică a lucrărilor de desființare și de cercetare arheologică preventivă. În perioada 21-22 august, cu sprijinul Primăriei Municipiului Râmnicu Sărat, a fost marcat perimetrul zonei în care se va efectua, în perioada următoare, cercetarea arheologică preventivă.”
Fosta închisoare din Râmnicu Sărat, cunoscută ca “Temnița Tăcerii”, sau “pușcăria izolării totale”, din cauza regimului sever aplicat deținuților politici, va fi restaurată cu bani europeni, fiind obținută o finanțare de peste 67 mil. Lei, prin PNRR. Va fi pus în valoare ansamblul monument istoric și va fi înființat un centru educațional privind comunismul, dedicat în principal tinerilor, ce va funcționa într-o construcție nouă.
“Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul educațional privind comunismul în România vor oferi vizitatorilor nu doar o perspectivă educativă asupra perioadei comuniste, dar și un loc de reflecție și onorare a victimelor acesteia. Finalizarea proiectului este programată pentru 30 iunie 2026, dată la care ne dorim să inaugurăm oficial acest spațiu esențial pentru păstrarea memoriei colective și educația generațiilor viitoare.
Memorialul „Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat și Centrul Educațional privind Comunismul în România este un proiect finanțat de Uniunea Europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta 11 „Turism și Cultură”.”
Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat a fost construită la începutul secolului al XIX-lea. A fost una dintre cele mai de temut temnițe din perioada regimului comunist. De altfel, Alexandru Vișinescu, comandant al închisorii în perioada 1955-1963, a fost condamnat la 20 de ani închisoare pentru crime împotriva umanității, fiind găsit vinovat de moartea a 12 deținuți politici, care au fost bătuți, lăsați fără hrană și fără medicamente. Vișinescu a murit în Spitalul Penitenciar Rahova, în 2018.
Adaugă comentarii