Actualitate

Începe greul pentru Ținutul Buzăului: ”Să arătăm oamenilor că nu a fost un accident această desemnare, că suntem capabili de mai mult și mai bine”

Ținutul Buzăului a primit joi, în mod oficial, acreditarea prin care a devenit al doilea geoparc UNESCO din România. Evenimentul care a adunat în Sala Filipescu a Consiliului Județean aproape toate oficialitățile locale și județene, parlamentarii buzoieni dar și invitați importanți veniți de la București printre care s-au numărat Madlen Șerban, secretar general în cadrul Comisiei Naționale a României( CNR) pentru UNESCO , Janina Sitaru, secretar de stat MAE precum și Alexandru Andrășanu, profesor în cadrul Universității București, ”părintele” Geoparcului Ținutului Buzăului  a fost un bun prilej pentru a conștientiza încă o dată frumusețile unice ale Buzăului dar, în același timp, și responsabilitatea pe care o au de acum înainte cei care și-au asumat această reușită.

Aceste aspecte au fost punctate chiar și de secretarul general în cadrul Comisiei Naționale a României( CNR) pentru UNESCO care a vorbit atât despre obiectivele turistice unice pe care le pot găsi turiștii care ajung în Ținutul Buzăului cât și despre faptul că, în următorii ani, trebuie ”să arătăm oamenilor că nu a fost un accident această desemnare, că suntem capabili de mai mult și mai bine”.

“Cred că prezenţa noastră astăzi aici este un moment care ar trebui să se transforme de a doua zi într-un beneficiu pentru toţi locuitorii celor 18 comune ale Ţinutului Buzăului, dar în egală măsură pentru întreaga Românie pentru că ceea ce are Ţinutul Buzăului nu are nimeni altcineva pe planetă. Şi asta nu o spun ca să fac plăcere oamenilor de aici. Dar pentru că trebuie să amintim că acesta este unul dintre criteriile în baza căruia a fost desemnat Ţinutul Buzăului geoparc internaţional UNESCO.

Dar nu numai că ne-a dus în reţeaua globală a geoparcurilor, ne-a dus în lumea UNESCO, în lumea desemnării UNESCO şi acest lucru înseamnă un patrimoniu natural de excepţie. Dar cum de foarte multe ori s-a subliniat astăzi şi Ţinutul Buzăului, şi Ţara Haţegului ne vorbeşte despre oameni pentru că „mama pământ” cum spun oamenii de la UNESCO ne dăruieşte, dar dacă noi oamenii nu ştim să valorificăm nu ajută la nimic.

Câtă bogăţie şi câtă frumuseţe avem trebuie să ne aducă poate bunăstare poate o dezvoltare teritorială integrată. Vă felicit pe toţi! Comisia Naţională a României pentru UNESCO este mândră şi mulţumeşte că are şansa să rostească numele Ţinutul Buzăului în toate limbile UNESCO.

Vă felicit şi sper ca peste un an să venim aici cu cât mai mulţi turişti și să arătăm oamenilor că nu a fost un accident această desemnare , că suntem capabili de mai mult şi de mai bine”, a declarat Madlen Serban, secretar general Comisia Naţionala a României pentru UNESCO.

De asemenea, faptul că Buzăul are un geoparc UNESCO obligă și operatorii de turism din tot județul , nu doar din Ținutul Buzăului, să ridice calitatea serviciilor oferite și gradul de atractivitate al pensiunilor pe care le au în alte zone strategice ale județului, cum ar fi, de exemplu, stațiunea Sărăta Monteoru.

În final, câștigul acestei acreditări se întoarce inclusiv către locuitorii celor 18 comune care alcătuiesc Ținutul Buzăului. Profesorul Alexandru Andrășanu, ”părintele” acestei inițiative, a vorbit despre mândria pe care o simt acum toți buzoienii despre care se va vorbi în toată lumea.