Actualitate SĂNĂTATE

(VIDEO&FOTO) Ce au pățit pe timpul pandemiei bolnavii cu afecțiuni dermatologice sau boli venerice

Sursa foto spitalulbuzau.ro

Pandemia de coronavirus i-a ținut departe pe mulți buzoieni de cabinetul medicului specialist. De teamă să nu cumva să contracteze noul virus, foarte mulți buzoieni au amânat vizita la medic.  Unii au stat acasă deși erau diagnosticați cu diverse afecțiuni, alții au amânat un control de specialitate chiar dacă prezentau semne de afecțiuni ale pielii. Vizita tardivă la medic a făcut ca multe afecțiuni să se agraveze.

În acest moment, pacienţii care se prezintă la Compartimentul Dermato-Venerologie au patologii diverse, cea mai frecventă fiind insuficienţa venoasă cronică, afecţiune care s-a agravat pe parcursul pandemiei din cauza prezentării tardive la medicul specialist. Sunt nelipsite cazurile de scabie şi sifilis. Odată cu venirea anotimpului călduros, ne aşteptăm la o creştere a numărului de cazuri pentru afecţiunile micotice, ca urmare a frecventării bazinelor cu apă şi o creştere a incidenţei cancerelor de piele, ca urmare a expunerii excesive la soare”, a declarat dr. Andi-Cristian Rizoiu, medic primar în cadrul Compartimentului Dermato-Venerologie.

În contextul unui aflux de pacienți, singura veste bună este că după ani buni în care consultațiile aveau loc în cabinete amenajate într-o clădire foarte veche, deteriorată, Compartimentul Dermato-Venerologie își desfășoară activitatea într-un sediu complet renovat. Clădirea a trecut printr-un amplu proces de modernizare care s-a încheiat recent. Au fost executate o serie de lucrări astfel încât, în final, au fost amenajate spații moderne în care să fie primiți și tratați pacienții, la cele mai înalte standarde.

“Investiția a inclus lucrări de consolidare care au condus la reducerea riscului seismic, lucrări de reabilitare termică a clădirii, prin montarea unui termosistem cu vată minerală, lucrări de recompartimentare, reabilitarea scării interioare şi extinderea acesteia, înlocuirea tâmplăriei interioare şi exterioare, refacerea instalaţiilor sanitare, termice şi electrice, refacerea finisajelor interioare, montarea a 8 panouri solare pentru producerea apei calde menajere, montarea a 18 panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice, executarea unei rampe şi a unui grup sanitar pentru  persoanele cu dizabilităţi”, anunță Adriana Bunilă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Buzău.

Lucrările erau mai mult decât necesare, ținând cont de stadiul în care se afla clădirea în care erau primiți pacienții cu afecțiuni ale pielii, tot mai mulți de la un an la altul.

„Erau necesare lucrări la Compartimentul Dermato-Venerologie, având în vedere gradul de uzură al vechii clădiri. Calitatea actului medical este foarte importantă, iar pacienţii trebuie să beneficieze de cele mai bune condiţii iar medicii să îşi desfăşoare actul medical în condiţii optime de lucru, spune directorul medical al S.J.U. Buzău, dr. Ştefania Manolescu.

Compartimentul Dermato-Venerologie numără acum zece paturi şi oferă servicii medicale (internări de zi, consult Ambulatoriu) pentru pacienţii care se confruntă cu diferite afecţiuni dermatologice. Lucrările de modernizare au fost realizate cu fonduri europene, în valoare de 2.030.136,64 lei, în cadrul unui proiect derulat de Consiliul Judeţean Buzău.

Un nou proiect important pentru buzoieni și pentru Spitalul Județean s-a realizat cu fonduri europene. Compartimentul Dermato-Venerologie a fost reabilitat termic și energetic, iar Consiliul Județean Buzău a avut o contribuție importantă. Îmi doresc ca  pacienții și personalul medical să beneficieze de o secție modernă, cu condiții optime hoteliere și de tratament”, spune președintele C.J. Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Lucrările de modernizare s-au derulat pe parcursul unui an. Însă, deși s-au încheiat în 2021, pandemia de coronavirus a făcut ca abia la începutul acestui an medicii din Compartimentul Dermato-Venerologie să își primească pacienții în noul sediu.