Actualitate SĂNĂTATE

Începe nebunia? Ministerul Sănătății pune în gardă spitalele și direcțiile de sănătate publică să se pregătească de valul 4. La Buzău, trendul îmbolnăvirilor e ascendent

Direcţiile de Sănătate Publică din toată țara au fost alertate, luni, de Ministerul Sănătăţii să fie pregătite cu materiale, echipamente şi personal, în contextul creşterii numărului de cazuri de Covid-19.

Totodată, Ministerul Sănătăţii solicită direcţiilor de sănătate să colaboreze cu spitalele pentru a pregăti din timp documentaţia necesară aprobării unui număr mai mare de paturi pentru pacienţii confirmaţi sau suspecţi Covid-19. Ministerul Sănătăţii a inclus aceste solicitări într-o notă de informare transmisă luni tuturor direcţiilor de sănătate publică din ţară. În document se mai arată că este necesar să fie scurtat timpul de reacţie în momentul în care contextul epidemiologic se va înrăutăţi. De asemenea, direcţiile de sănătate judeţene sunt rugate să facă o centralizare a numărului de paturi ce ar putea fi alocate copiilor, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii menţionând că tulpina Delta afectează într-un număr mult mai mare copiii şi populaţia tânără.                                                                                   

În acelaşi document se mai solicită ca direcţiile judeţene să se asigure că aparatele de ventilaţie şi sistemele de alimentare cu oxigen din spitale funcţionează în parametri optimi şi nu vor fi probleme cu aprovizionarea cu oxigen. Totodată, spitalele vor transmite ministerului numărul de cadre medicale ce ar trebui detaşate în unităţile ATI în cazul în care acestea ar funcţiona la capacitate maximă.

La Buzău, se constată deja o creștere a cazurilor de COVID-19. 12 îmbolnăviri au fost raportate în weekend de autorități.  Doi dintre bolnavi au  fost internați la Terapie Intensivă, unul în secția de Boli Infecțioase, iar restul au rămas acasă, cu tratament de la medicul de familie. Din cei 12 bolnavi confirmați în weekend la Buzău, trei au schema completă de vaccinare, însă asta nu i-a scutit de boală.

Pe de altă parte, autoritățile de sănătate publică din Buzău constată că cele mai multe infectări sunt în rândul persoanelor care vin din străinătate și care intră în contact și cu alte persoane, îmbolnăvindu-le fără intenție.