Actualitate

ÎNCEPE ȘCOALA. Elevii se reîntorc la orele online. Unde e internet, unde nu, Dumnezeu cu mila

Elevii revin, luni, la cursuri, nu în bănci, ci tot de acasă din fața calculatorului. Vacanta de iarnă s-a încheiat, reîncep orele iar pentru elevi urmează perioada evaluărilor.  Evaluări care se vor face acolo unde va fi posibil în condițiile în care sunt localități în care internetul nu ajunge ori e atât de slab încât nu poate fi vorba despre  ore susținute online, astfel încât profesorii să-și poată face treaba iar elevii să poată învăța ori să demonstreze că și-au însușit lecțiile. Problemele sunt cunoscute de toată lumea, însă nu au o rezolvare.

”Cel puțin declarativ la nivelul județului Buzău știu că există tehnica necesară dar sunt încă localități unde elevii nu pot beneficia de aceste facilități pentru că semnalul ori e slab ori nu există”, a declarat pentru șansanews.ro liderul Sindicatului Învățământului Preuniversitar Buzău, profesorul Ion Dobre.

Autoritățile au stabilit că școala se va desfășura în sistem online până pe 8 februarie, după care  se vor lua decizii în funcție de situația epidemiologică existentă la acel moment. La Buzău, profesorii sunt împărțiți în două categorii: unii care vor să înceapă cursurile, alții, care au cunoscut personal urmările coronavirusului și care  sunt mulțumiți să predea de acasă, considerând că astfel sunt mai puțin expuși riscurilor:

”Opțiunea cadrelor didactice e împărțită: cei care au avut legătura în familie sau prieteni sau ei au contractat acest virus au rezerve și pentru ei e o bucurie să înceapă online școlile. Dar, o parte însemnată dintre colegi, la fel și copiii, vor să înceapă cursurile față în față. Să sperăm că se va întâmpla asta din 8 februarie”, a mai declarat Dobre.

Din data de 8 februarie ar trebui să înceapă cel de-al doilea semestru al anului școlar 2020-2021, care se încheie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației, pe data de 18 iunie.                                                                           

Unele voci din Ministerul Educației susțin că școlile s-ar putea deschide la 8 februarie,  altele sunt sceptice cu atât mai mult cu cât în România a fost detectată tulpina de coronavirus din Marea Britanie, care este mai contagioasă şi care îi afectează mai mult pe copii decât varianta inițială de SARS-CoV2.