Actualitate

„Închisoarea Tăcerii” din Râmnicu Sărat va fi restaurată prin Compania Națională de Investiții

„Închisoarea Tăcerii” din Râmnicu Sărat va fi restaurată în cadrul unui amplu proiect finanţat prin Planul Naţional de Redresare si Rezilienţă. Compania Națională de Investiții va fi instituția prin intermediul căreia va fi implementat proiectul european ce va pune în valoare Memorialul din Rm. Sărat.

Guvernul a decis a CNI să fie structură de implementare pentru mai multe proiecte cu finanțare din PNRR. Din județul Buzău, pe listă se mai află și modernizarea Judecătoriei Buzău.

”Conform actului normativ, la Timișoara va fi construit Institutul Regional de Oncologie (în valoare de 1,15 miliarde de lei), iar la București vor fi extinse Institutul de urgență pentru boli cardiovasculare ”Prof. Dr. C.C. Iliescu” (cu o valoare de 1,40 miliarde de lei) și un ambulatoriu pentru rezonanță magnetică, supraveghere post anestezie și terapie intensivă intermediară post-operatorie în cadrul Centrului medical de diagnostic, tratament și recuperare (15 milioane de lei). Ordonanța prevede și înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România (268,2 milioane de lei), a Memorialului ”Închisoarea Tăcerii” din Râmnicu Sărat și a Centrului Educațional privind Comunismul în România (77,2 milioane de lei), dar și modernizarea sediilor Judecătoriilor din Buzău și Galați, precum și a Tribunalului Alba (cu o valoare totală de peste 276 milioane de lei)”, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării.

Toate proiectele ce se vor derula prin CNI au o importanță majoră pentru comunități, a subliniat ministrul liberal al Dezvoltării.

”Obiectivele aprobate astăzi sunt proiecte de importanță majoră, așteptate de locuitorii din aceste comunități, care vor contribui la dezvoltarea infrastructurii medicale, culturale, juridice și sportive”, a precizat ministrul Adrian Veștea, citat în comunicat.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER)  salută adoptarea ordonanței prin care se permite inițierea proiectului Memorialul „Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat și Centrul Educațional privind Comunismul în România.

 „Acest proiect, la care Institutul nostru a contribuit semnificativ, va fi un omagiu adus victimelor regimului comunist. La Râmnicu Sărat, sub dictatura comunistă, mii de oameni nevinovați au fost privați de libertate, torturați, umiliți și uciși. Zidurile acestei clădiri au fost martori la o suferință inimaginabilă și la sacrificiul celor care au luptat pentru libertate și demnitate. Vom crea aici un spațiu al memoriei, unde generațiile viitoare vor putea învăța despre atrocitățile din trecut și vor înțelege pericolul ideologiilor totalitare. Aș dori să mulțumesc tuturor celor care s-au implicat până acum în această acțiune. Mulțumesc Administrației Prezidențiale, mulțumesc Cancelariei Prim-ministrului și Secretariatului General al Guvernului României pentru sprijinul acordat, instituțiilor implicate și tuturor celor care au înțeles importanța acestui memorial”, a declarat Daniel Șandru, președintele executiv al IICCMER.