Actualitate

Indicat copiilor! Videoclipuri animate, lansate de Banca Națională a României. Cu ce-i ajută pe părinți

Educația financiară, pe înțelesul copiilor. Este vorba despre un proiect educațional lansat de Banca Națională a României menit să le ofere elevilor,  într-o manieră accesibilă și atractivă, explicații despre rolul băncii centrale, precum și noțiuni financiare și economice de bază: inflația, funcțiile banilor, bugetul de venituri și cheltuieli, respectiv cererea și oferta,  

Proiectul conține șase videoclipuri animate, în care Ana și Radu le explică privitorilor noțiuni financiare și economice de bază.

”Această inițiativă se aliniază eforturilor BNR de a crește nivelul de educație și de incluziune financiară în rândul copiilor și tinerilor”, se arată în comunicatul BNR.

Astfel, în primul videoclip, sunt prezentate noțiuni despre Banca Națională a României. Prezentarea este făcută de Ana, Radu și bunicul lor care vă invită să descoperiți ce face Banca Națională a României, ce funcții îndeplinește și care este relația acesteia cu băncile comerciale.

Banii și inflația reprezintă următoarele noțiuni ce sunt prezentate în videoclipul al doilea. Ana și Radu vă prezintă care este obiectivul fundamental al BNR, la ce ne gândim când vorbim despre bani și în ce forme îi putem întâlni.

Videoclipul al treilea le vorbește copiilor despre venituri și cheltuieli astfel cei mici pot învăța, de exemplu,  de ce este important să ne stabilim un buget atunci când urmează să plecăm într-o vacanță. Ana și Radu își întocmesc, împreună cu bunicul lor, primul buget de venituri și cheltuieli, descoperind avantajele economisirii și investițiilor inteligente.

CEREREA ȘI OFERTA. Una dintre primele lecții de economie este cea care vizează cererea, oferta și formarea prețurilor libere. Ana și Radu îl însoțesc pe bunicul lor la piața de pește, unde descoperă că prețurile oscilează în funcție de cerere și ofertă, determinând consumatorii să-și adapteze comportamentul de cumpărare în vederea obținerii celui mai bun preț pentru un produs sau un serviciu.

ECONOMISIREA. Pentru a învăța să economisim, este important să înțelegem diferența dintre ce ne dorim să cumpărăm și ce avem nevoie. În timpul unei vizite la magazin, Ana și Radu primesc de la bunicul lor câteva sfaturi în legătură cu gestionarea responsabilă a banilor, care să le asigure atât acoperirea cheltuielilor recurente, cât și realizarea economiilor necesare pentru a-și îndeplini anumite nevoi.

CARDUL BANCAR. Ce avantaje are cardul bancar și cum poate fi utilizat în siguranță de către un copil? Ana și Radu învață ce reguli trebuie să respecte atunci când fac cumpărături online, ce elemente de siguranță au cardurile bancare, precum și câteva informații interesante despre istoria acestora și contextul în care au apărut.