Actualitate

Indisciplina pietonilor, la fel de periculoasă ca viteza la volan. Mii de amenzi aplicate fără ca bilanțul tragediilor să scadă

Au sfârșit tragic, în urma unui accident rutier, însă, nu aflându-se într-o mașină, ci atunci când au vrut să traverseze strada, prin loc nepermis. Este, din păcate, un scenariu care se repetă destul de des și care a devenit, atât în România, cât și în Buzău, una dintre cauzele principale ale producerii accidentelor rutiere grave. Situația este alarmantă, mai ales că, în județul nostru, s-a constatat că un sfert dintre decesele survenite în urma acestor evenimente au avut drept cauză tocmai indisciplina pietonilor.

Sunt cifre sumbre dar care, din păcate, reflectă realitatea zilele noastre. De multe ori, în astfel de accidente sunt implicați și copii, care se aruncă în fața mașinilor, fără a se asigura și fără a fi atenți ca traversarea străzii să se facă prin locurile special amenajate.

Așa se face că de la începutul anului, în Buzău, au fost înregistrate nu mai puțin de 16 accidente grave, în urma cărora 8 persoane au murit, iar alte 8 au ajuns la spital cu răni grave, rămânând cu sechele pentru tot restul vieții.

”Din totalul deceselor survenite prin accidente rutiere, 25,80% o reprezintă indisciplina pietonilor, 12,90% nerespectarea regimului legal de viteză, 6,45% depăşirile neregulementare şi 9,67% nepăstrarea unei distanţe de siguranţă şi alte preocupări de natură a distrage atenţia”, spun reprezentanții IPJ Buzău.

Pentru a atrage atenția asupra pericolului la care se expun atunci când nu respectă regulile din trafic, chiar și atunci când sunt pietoni, oamenii legii fac acțiuni preventive pe tot parcursul anului. În 2022 au fost zeci de astfel de evenimente, în urma cărora au fost aplicate mii de sancțiuni.

„Pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 195/2002, au fost aplicate 40.670 de sancțiuni, dintre care 3807 pentru indisciplina pietonilor, 14.140 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 413 pentru depăşiri neregulamentare, 473 pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor și 1011 pentru indisciplina bicicliştilor. De asemenea, au fost reținute 4.447 de permise de conducere, dintre care 2.532 pentru nerespectarea regimului legal de viteză (2.340 pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h și 192 pentru depășirea cu mai mult de 70 km/h), 495 pentru consumul de alcool (contravenție), 413 pentru depăşiri neregulamentare şi 473 pentru neacordare prioritate de trecere pietonilor și 207 pentru prioritate auto, informează IPJ Buzău.

În același timp, polițiștii buzoieni vin cu recomandări pentru pietoni:

  • -circulaţi numai pe trotuare când strada este prevăzută cu acesta;
  • -circulaţi numai pe partea stângă a drumului, în sesul de mers, când acesta nu are trotuare;
  • -traversaţi drumurile publice numai pe marcajul pietonal și asiguraţi-vă înainte de a traversa, chiar dacă aveţi prioritate de trecere;
  • -nu pășiți pe trecerea de pietoni înainte să vă asigurați că puteți să o faceți în siguranță, chiar dacă semaforul are culoarea verde;
  • -nu folosiţi telefonul mobil (sau alte dispozitive electronice) atunci când traversaţi un drum public, astfel încât să vă puteţi concentra la traficul rutier;
  • -când nu există în apropiere trecere pentru pietoni, semnalizată sau marcată, traversaţi drumurile publice pe la colțul intersecției, după o asigurare temeinciă. Atenție, aici nu aveți prioritate!
  • -nu traversați în fugă!
  • -se apropie sezonul rece iar umbrela sau gluga vor fi accesorii des utilizate, însă nu le lăsaţi să vă mascheze vizibilitatea.