Actualitate

Industrie și construcții, domeniul cu cele mai mari salarii din Buzău

Angajații din industrie și construcții au cele mai bune salarii. O analiză făcută de Direcția Județeană de Statistică arată că în acest domeniu de activitate se primesc salarii nete peste media județului. Totuși, căștigul este cu aproape 700 de lei mai mic decât salariu mediu net obținut la nivel național.

Din mai 2022 și până în mai 2023, salariile buzoienilor au crescut cu aproape 9%. Analiza făcută de Direcția Județeană de Statistică indică o creștere mult mai mare însă aceasta nu a fost simțită efectiv de salariați tocmai pentru că, în aceeași perioadă , au fost înregistrate creșteri majore și a indicelui prețurilor de consum.

” Faţă de luna mai 2022 câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 20,14 %, indicele preţurilor de consum a crescut în aceeaşi perioadă cu 10,64 %, rezultând o creștere a indicelui câştigului salarial real cu 8,58 %”, arată analiza DJS.

Concret, salariu mediu nominal net a fost în luna mai 2023 la nivelul județului Buzău de 3705 lei. Totuși, valoarea rămâne, în continuare subt câștigul salarial mediu nominal net la nivel național care în luna mai 2023  a fost de 4543 lei.

Cele mai bune salarii au fost încasate de angajații din industrie și construcții.

”Câștiguri salariale nete peste media județului s-au înregistrat în industrie și construcții (3879 lei); sub media județului înregistrându-se în servicii (3657 lei) şi în agricultură, silvicultură și pescuit (3023 lei)”, arata analiza DJS.

Într-un clasament naţional al judeţelor României, judeţul Buzău ocupă:

  • – locul 24 după câştigul salarial mediu net;
  • – locul 40 după câştigul salarial mediu net în agricultură, silvicultură şi pescuit;
  • – locul 21 după câştigul salarial mediu net în industrie şi construcţii;
  • – locul 27 după câştigul salarial mediu net în servicii.

Câștigul salarial mediu nominal brut realizat în luna mai 2023 în județul Buzău a fost de 5693 lei, în timp ce la nivel național a fost de 7229 lei.