Actualitate POLITICĂ

Senatorul PNL Vlad Mircea Pufu despre blocarea campaniei de strângere de semnături: “Este respinsă din start ideea! Ajungem să nu facem laboratoare, dar să instaurăm poliția gândirii”

După ce Primăria Buzău a blocat campania de strângere de semnături inițiată de PNL Buzău cu scopul de a afla de la buzoieni dacă vor sau nu ca legumele pe care le găsesc în piețe să fie testate, iar joi primarul Constantin Toma a acuzat că de fapt altul ar fi substratul acestei inițiative, senatorul PNL Vlad Mircea Pufu a răspuns, punct cu punct, la toate cele afirmate de edilul șef într-o conferință de presă.

Într-o intervenție în direct la Focus Tv, senatorul liberal, inițiatorul campaniei de strângere de semnături, a explicat de la ce a pornit această campanie și care este obiectivul. Parlamentarul PNL arată că nu a urmărit în niciun caz o dispută cu primarul Toma, ci doar să îi consulte pe buzoieni cu privire la un demers care ar avea ca finalitate siguranța consumului de legume sănătoase.

“Nu am inițiat acest demers ca să intru într-o dispută cu primarul Constantin Toma. Am inițiat demersul ca să consult buzoienii, să văd dacă sunt dornici de a ști adevărul din piețe. Punct. Noi nu suntem o masă de manevră a domnului Toma, pentru că, după cum văd că dânsul conduce discuția, mai avem puțin și nu facem laboratoare, dar o să instaurăm poliția gândirii. Noi am strâns 3 000 de semnături ale oamenilor care nu au fost dezinformați, li s-a explicat foarte clar pentru ce semnează. Îi transmit public domnului primar: poate, diplomatic, să inițieze acea comisie pe care noi am solicitat-o și să înceapă niște discuții cu specialiști pe care îi avem în Buzău, pe de o parte, pe de altă parte și cu alții de la Ministerul Agriculturii, și să reușim sa ajungem la minime proceduri pe care să le instaurăm măcar in Piata Centrală.”

În conferința PSD de joi, primarul Constantin Toma și colegii săi social-democrați au acuzat că liberalii trasează o sarcină primăriei care, apoi, trebuie să investească într-un laborator de testare. Senatorul Vlad Mircea Pufu a arătat că, de fapt, nici nu se dorește aprofundarea problemei, o analiză a eventualelor soluții și costuri, ci din contră,  demersul PNL este respins din start.

“Departe de mine ideea de a forța pe cineva să facă investiții sau nu. Haideți să vedem despre ce fel de investiții ar putea fi vorba, pentru că noi nu știm la ora actuală despre ceea ce discutăm. Respingem din start doar pentru faptul că ideea este venită dinspre cei aflați în opoziție, în mica opoziție de la Buzău pentru că buzoienii trebuie să știe că în momentul în care au votat în unanimitate, 80% din cei 35%, un primar, atunci s-au și predat cu totul. Când ai totul la îndemână, CLM majoritar absolut și primar, este normal să ajungem în această situație.”

Cât privește un alt aspect invocat de edilul șef, și anume faptul că s-ar crea panică prin campania de strângere de semnături, în sensul respingerii produselor autohtone, senatorul PNL spune:

“Se discută că vor fi afectați producătorii români, este exclus, este o eroare, se încearcă să se introducă această perspectivă eronată ca să ne deturnăm de la sensul real al acțiunii. Din contră, de ce ar avea probleme, în această discuție, producătorii? Eu cred că nu ar avea probleme și nu le este frică de adevăr și să își dea un acord să poată fi testate produsele lor. Sunt și producători printre semnatari care au spus că sunt suporterii unei astfel de idei pentru că pe ei îi absolvă, ei se luptau cu astfel de necinstiți în piețe. Dincolo de mine un război cu producătorii, dimpotrivă, cred ca vor fi mai sprijiniți, vor avea mult mai multă deschidere din partea consumatorilor.”

Campania de strângere de semnături induce buzoienii în eroare?

Argumentul cu care primarul Buzăului a respins cererea de acorduri pentru amplasarea corturilor la care liberalii strângeau semnături, în cadrul campaniei, a fost acela că inițiativa induce în eroare buzoienii, după cum scrie și AICI.

“Mai sunt și alții care vor sa semneze, îi fac  o surpriză dlui primar și celor prezenți astăzi la conferința de presă, sunt foarte mulți membri PSD care au trecut pe la noi și au spus că nu semnează, dar să-i dăm înainte cu demersul pentru că nu își permit să fie pe liste. Ca să nu mai spună dânsul că vrem să inducem în eroare. Nu inducem în eroare, este o stare de fapt, buzoienii își doresc acest lucru, haideți sa vedem dacă putem rezolva problema, dacă nu, să spunem de ce nu putem, trebuie să explicăm buzoienilor de ce nu facem. Noi avem o doleanță a buzoienilor pe care suntem obligați s-o respectăm, să- i găsim o soluție, este singurul nostru mijloc de a putea pune un proiect pe masă. Am căutat o susținere publică, pentru că în CLM urli și nu te aude nimeni, au fost discuții rând pe rând în ședințe, ne -am lovit de un zid. Dacă se vrea să nu se mai discute despre asta, haideți să rezolvăm problema, să reușim să ajungem să aducem un adevăr în piețe. Surpriza dânșilor a fost că avem 3 mii de semnături care nu sunt obținute în urma inducerii în eroare a oamenilor.”

Deși Primăria Buzău a încercat blocarea campaniei de strângere de semnături de la buzoieni, prin neavizarea amplasării de corturi în municipiu, liberalii buzoieni sunt deciși să continue demersul. Echipe ale formațiunii politice vor lua la pas orașul pentru ca buzoienii care vor să își dea acordul pentru testarea legumelor din piețe să poată semna.

Detalii despre declarațiile primarului Constantin Toma cu privire la blocarea campaniei de strângere de semnături lansată de PNL Buzău, AICI.