Actualitate SĂNĂTATE

INFECTAȚI CU SARS-CoV-2 DUPĂ VACCINARE! Cum au trecut prin boală pacienții deja imunizați

S-au imunizat dar nu au scăpat de virusul ucigaș. Este cazul unor buzoieni care deși s-au vaccinat au contractat coronavirus, iar unii dintre ei au ajuns în spital. Specialiștii nu sunt însă îngrijorați și spun că procentul celor infectați după imunizare este insignifiant, iar cei care totuși au făcut COVID-19 după vaccinare au trecut cu bine prin boală, nefiind înregistrat niciun deces în ciuda comorbidităților pe care le aveau unii dintre pacienți.

Imunizarea anti COVID-19 a debutat la Buzău pe 4 ianuarie, iar de atunci numărul persoanelor imunizate a depășit 35.000. Totuși, 14 dintre acestea au fost diagosticate cu SARS-CoV-2 după administrarea serului anti COVID.

”Avem mai multe persoane care au făcut boala după vaccinare. Vaccinul asigură o protecție de până la 100%, deci asta înseamnă 85%, 90% și depinde de fiecare persoană. Fiecare pacient poate avea o reacție imună mai bună sau mai slabă în funcție de rezistența generală a organismului respectiv”, a explicat pentru sansanews.ro Carmen Scântei, medic epidemiolog DSP Buzău.

Medicul epidemiolog mai spune că printre cei diagnosticați au fost chiar și persoane care aveau ambele doze de vaccin administrate, iar în acest caz tot imunitatea a fost cea care a jucat rolul cel mai important.

”Poți să faci vaccinul într-o perioadă în care persoana respectivă este într-o incubație și asta nu poate fi demonstrată prin niciun fel de test. În acest caz, vaccinul atunci îți atenuează simptomele de debut.  Cei care au făcut boala și după a doua doză nu pot să-și explice decât că starea lor de receptivitate este foarte mare și că există ceva legat de reacția imună și că au făcut tot ce au putut dar nu suficient pentru ca organismul lor să fie protejat”, a spus Carmen Scântei.

Vestea bună este că vaccinul și-a dovedit eficiența pentru că majoritatea celor care s-au îmbolnăvit au dezvoltat forme ușoare, fără să fie nevoie de internări la Anestezie și Terapie Intensivă și nu au fost înregistrate decese.

”Majoritatea formelor au fost ușoare pentru că nu au presupun internare. Le-am aflat în urma anchetelor epidemiologice pe care le-am făcut. Am avut și situații când au necesitat internare. Sunt și pacienți care au și foarte mare teamă de această infecție și susțin ideea că ar fi mai bine pentru el să fie în spital, să fie supravegheat și atunci solicită internarea. În general sunt persoane care au și comorbidități. Deci din start că au o imunitate prăbușită. Media de vârstă est clar că se duce mai sus de 40 de ani”, a mai explicat medicul epidemiolog de la DSP.

Județul Buzău a înregitrat de la debutul pandemiei peste 10.000 de infectări cu SARS-CoV-2 și 276 de decese.