Actualitate

Îngrijorător! E criză de profesori de matematică și informatică! Situația de la Buzău, similară în toată țara

Absolvenții de gimnaziu sau liceu au scăpat de emoții, odată încheiate examenele, acum e rândul profesorilor să ia loc în bănci și să fie examinați. Miercuri, 12 iulie, va avea loc examenul de titularizare.

În județul Buzău sunt 505 candidați care mâine sunt așteptați în sălile de examen. Numărul posturilor titularizabile pe o perioadă nedeterminată este însă mult mai scăzut. La nivelul întregului județ sunt vacante doar 75 de posturi. În schimb, sunt alte 749 de posturi și fracțiuni de posturi cu o viabilitate mai mică de 4 ani, pe o perioadă determinată.

Cea mai mare concurență, la fel  ca în ultimii ani, va fi pe posturile de educator și învățător. Pentru învățământul preșcolar sunt 128 de candidați înscriși, în condițiile în care sunt doar 3 posturi vacante pentru o perioadă nedeterminată.  Iar la învățători 100 de cadre râvnesc la unul dintre cele 12 posturi scoase la concurs.

Pe de altă parte, persistă criza de profesori de matematică sau informatică. Sunt peste 30 de astfel de posturi scoase la concurs și doar 8 sau 6 doritori.

E o problemă care, de altfel, e înregistrată la nivelul întregii țări. Ministrul liberal al Educației, Mihai Câmpeanu, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la această situație, mai ales că nu e vorba doar de matematică sau informatică, ci și de limba și literatura română și multe alte discipline la care elevii dau examen.

Extrem de îngrijorător este faptul că un număr redus de posturi vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată vizează disciplinele la care se susțin probe scrise în cadrul examenelor naționale (Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a și bacalaureat). Ponderea acestor posturi reprezintă sub 10% din cele 5.163 de posturi pe care consiliile de administrație ale școlilor le-au publicat pentru titularizare/angajare pe perioadă nedeterminată”, a arătat ministrul Educației, Sorin Câmpeanu.

Potrivit acestuia, cel mai mare deficit la nivel național e la matematică – 195 de posturi, din care 99 în mediul rural. Urmează fizica, 117 posturi deficit, 32 dintre ele fiind în școli de la țară, și limba și literatura română, unde deficitul înregistrat e de 48 de posturi, din care 13 în mediul rural.