Actualitate SĂNĂTATE

ÎNGRIJORĂTOR! NUMĂRUL DONATORILOR DE SÂNGE A SCĂZUT DRAMATIC DIN CAUZA FRICII DE CORONAVIRUS

Pandemia de coronavirus a rărit dramatic numărul donatorilor de sânge care se prezintă la Centrul de Transfuzii Sanguine, o unitate importantă care asigura rezervele de sânge necesare Spitalului Județean Buzău, dar și altor spitale mari din București.

De teama coronavirusului, oamenii nu mai vin să mai doneze sânge, deși  măsurile practicate la nivelul centrului, de prevenire a răspândirii virusului, sunt aceleași din starea de urgență, potrivit directorului centrului, dr.Adriana Crăciun:

”Nu am renunțat la nici o măsură de siguranță de la declararea stării de urgență. Sunt aceleași măsuri de la început. Nu am renunțat la triajul de la intrare. Donatorul este intervievat cu privire la situația epidemiologică, este termometrizat, se dezinfectează la intrare, primește botoși, merge în sala de recoltare unde, din nou, se dezinfectează. Căile de acces ale donatorilor se dezinfectează de la o oră la alta. Și noi stăm sub aceeași frică a infectării, măsurile sunt stricte atât pentru siguranța donatorilor, cât și pentru noi, personalul medical”

Pentru că rezervele de sânge sunt tot mai puține, conducerea Centrului de Transfuzii Sanguine face apel la buzoieni să vină să doneze sânge.

”Situația nu e foarte bună.  Începând cu lunile aprilie-mai, atunci când a fost declarată stare de urgență, numărul donatorilor a scăzut foarte mult. Adresabilitatea din timpul pandemiei este din ce în ce mai mică. Oamenilor le este teamă să mai vină să doneze sânge iar stocurile noastre scad drastic de la o zi la alta.  Asta în timp ce cererea spitalelor este foarte mare, sunt foarte multe intervenții în această perioadă, urgențe chirurgicale, accidente și e e nevoie de sânge”.

O curiozitate, potrivit directorului Centrului de Transfuzii, dr.Adriana Crăciun, este faptul că în această perioadă o cerere foarte mare de sânge este pentru grupa A2  RH pozitiv, o grupă care nu ridica probleme până acum.

”Nu există nici o grupă de sânge pe care să nu o avem. Sunt stocuri mici, dar nu e nici o grupă să nu avem deloc. Cererea e foarte mare pe grupa A2 RH pozitiv, grupă pe care nu aveam probleme niciodată, dar cererea e foarte mare pe acest grup și pentru acest rh. Rezervele au scăzut îngrijorător de mult la o grupă care nu ne ridica probleme”.

Pentru că numărul donatorilor de sânge a scăzut dramatic în ultima perioadă, (de pildă, luni, nu fuseseră mai mult de 20 de donatori), conducerea Centrului de Transfuzii speră la o mobilizare a jandarmilor și a militarilor, care au răspuns prompt, de fiecare dată, când a fost nevoie de sânge.

De asemenea, polițiștii veneau frecvent să doneze sânge, însă pentru că la nivelul Poliției Județene sunt confirmate mai multe cazuri de COVID-19, angajații acestei instituții au interzis o vreme la donare, fiind considerați personal de risc.