Actualitate

ÎNSCRIERILE ÎN CLASA PREGĂTITOARE, SURPRIZE LA ALTERNATIVA STEP BY STEP! Mesajul inspectorului școlar general pentru părinți

A început numărătoare inversă pentru părinții care trebuie să-și înscrie copiii în clasa pregătitoare. Astăzi este ziua în care școlile trebuie să comunice câte locuri vor avea disponibile pentru anul școlar 2021-2022, iar programa școlară vine cu surprize, în special, pentru părinții care ar dori să-și ducă micuții la alternativa Step by Step. Deocamdată, la Buzău planul prevedeunt cu o clasă mai puțin decât anul trecut.

Părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până în 31 august 2021, inclusiv, au obligaţia de a înscrie copiii în învăţământul primar în clasa pregătitoare.Inspectoratul Școlar Județean Buzău deja a făcut cunoscută programa școlară pentru anul școlar 2021-2022, iar din primele date puse pe hârtie reiese că județul va avea mai puține clase pregătitoare. Concret, este vorba despre 179 față de 182 câte au fost înființate în primăvara anului trecut.

 ”Avem 179 de clase pregătitoare corespunzătoare pentru 3.099 de elevi. Dintre acestea 39 sunt în municipiul Buzău și 14 în municipiul Râmnicu Sărat și încă 10 în mediul urban, restul fiind în mediul rural. Anul trecut am avut 182 de clase aprobate. Este posibil ca și anul acesta să fie suplimentat numărul anunțat inițial”, a anunțat Ionel Meiroșu, inspectorul școlar general.

Diferența din numărul de clase propuse pentru anul școlar următor vine ca urmare a diminuării numărului de clase din alternativa Step by Step de unde a fost tăiată o clasă și două clase de la învățământul tradițional. Deși sunt foarte solicitate de părinți, școlile din Buzău nu dispun de spațiile necesare pentru a înființa mai multe clase pentru alternativa Step by Step.

”Anul acesta avem doar 5 clase de Step by Step și este posibil să fie suplimentat în funcție de solicitările părinților. Însă pe lângă solicitările părinților, suplimentarea este condiționată și de existența spațiului și al dotărilor necesare dar și de existența cadrelor didactice abilitate pentru a desfășura activități în alternativa Step by Step”, a spus Ionel Meiroșu.

O clasă în minus pentru alternativa Step by Step va avea în anul școlar următor și Școala Generală nr. 11 acolo unde sunt, de obicei, zeci de solicitări pentru această formă de învățământ. Conducerea unității școlare spune că lipsa spațiului este o mare problemă dar dacă vor fi multe cereri din partea părinților se va lua în calcul înființarea și celei de a doua clase.

”Avem mai puține clase decât anul trecut. Avem cu o clasă în minus la alternativa Step by Step. Ne așteptăm și anul acesta să avem mai multe solicitări decât cele propuse, în special pentru Step by Step.  Vom analiza cererile de înscriere însă problema noastră este lipsa spațiilor școlare. Au venit deja mulți părinți să se intereseze atât pentru învățământul tradițional unde avem șase clase cât și pentru alternativa Step by Step”, a spus Ticuța Iftime, directorul Școlii nr 11.

După ce vor afla care este oferta școlii vizate, părinții au la dispoziție o lună pentru depunerea documentelor necesare înscrierii în clasa pregătitoare, respectiv în perioada 29 martie-28 aprilie.

Ionel Meiroșu, inspectorul școlar general, le transmite părinților să aleagă școlile cele mai apropiate de casă, iar alegerea învățătorului nu va fi o opțiune. Repartizarea în clase se va face în ordinea alfabetică.

”În data de 29 să nu avem aglomerație pentru că fiecare copil are loc în sistemul de învățământ, în școala de circumscripție. Să meargă fiecare părinte către școlile de circumscripție la care străzile unde își au domiciliul aceste familii sunt arondate pentru că este foarte important ca școală să fie în apropierea domiciliului fieecărui copil. Nu avem această opțiune de a ne alege învățătorul. Repartizarea copiilor în clase se realizează în ordinea alfabetică. Avem și o procedură în acest sens. În fiecare clasă vor fi 22 de elevi. Nu vom mai avea clase aglomerate. 22 de elevi este o cifră optimă pentru a desfășura un învățământ de calitate și pentru a putea monitoriza fiecare elev și dacă vor fi solicitări în plus vom suplimenta numărul de clase”, a transmis Ionel Meiroșu.

Validarea cererilor de înscriere depuse se va face până pe 20 mai. Dosarul de înscriere trebuie să conțină o cerere tipizată,  actele de identitate ale părinților și copilului,  avizului medicului de familie din care să reiasă că viitorul școlar e apt de școală și carnetul de vaccinare al copilului.