Actualitate

ÎNVĂȚARE PRIN SUNET ȘI ATINGERE! O altfel de lecție pentru copiii nevăzători. Pentru prima dată au avut o ”imagine” completă a păsărilor (VIDEO +GALERIE FOTO)

Un grup de copii nevăzători a avut, pentru prima dată, viziunea completă a ceea ce înseamnă o pasare. Cu ajutorul unor desene create special pentru a putea fi simțite la atingere, copii au deslușit forma unei păsări, un lucru total nou pentru cei mai mulți dintre ei care, deși au parte de manuale în fomat Braille, nu pot vedea și imaginile care însoțesc informațiile.

Totul a fost posibil cu ajutorul Asociației Club Sportiv Tandem Arena din București care a organizat la Buzău, în curtea Mezeului Județean, un atelier pentru acești copii.

„ Ciripituri în natură” este un proiect ce prezintă elevilor lecţii, la diferite materii, cum ar fi istorie, biologie, într-un mod interactiv şi jucăuş. Proiectul ”Ciripituri în natură” este finanțat cu suma de 56.400 lei prin programul „Lumea prin Culoare și Sunet”, cel mai mare fond de finanțare dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere/auz din România. Prin aceste lecții și prin acest proiect ne dorim să promovăm metode diferite de predare a materiilor școlare pentru copii deficiențe de vedere, metode care să pună accent pe partea de kinetică adică pe atingerea obiectelor, pe pipăitul materialelor de studiu și pe partea auditivă”, a spus Andreia Bruckner, vicepreședintele Asociației „Tandem” și la Club Sportiv „Tandem Arena.

La lecția inedită organizată marți la Buzău au participat, din cauza condițiilor impuse de pandemia de coronavirus, doar patru copii însoțiți de profesorul de la clasă. În locul manualelor mai puțin atractive, lumea păsărilor le-a fost prezentată copiilor cu ajutorul desenelor tactile precum și cu ajutorul materialelor audio în care au fost surprinse ciripiturile păsărilor, adică toate tipurile de semnale pe care păsările şi le transmit: de la cântece de împerechere, până la ciripiturile cu care-şi cheamă puii sau cu care se avertizează de pericole.

De asemenea, copiii au avut la dispoziție păsări împăiate pe care le-au simțit cu mână, le-au simțit textura penelor de pe diferite părți ale corpului, ciocuri și gheare.

”Vrem să le arătăm copiilor că lecțiile pot fi mai amuzante. Gândiți-vă că un manual de biologie, așa cum l-am avut și noi la școală, este vizual. Are multe imagini pe care ei nu le pot desluși.  Chiar dacă îl faci îl Braille imagimile respective nu sunt în formate tactile. Ori noi avem imagini în format tactil, ei pot urmări conturul păsărilor cu degețelele, pot citi în braile informațiile. E altceva. Le facem accesibilă materia. Ei sunt încântați întotdeauna când pot atinge lucrurile, indiferent că e vorba despre biologie, istorie sau orice altă materie. Ei trebuie să poată atinge ca să-și poată forma o imagine asupra lumii din jur”, a explicat Andreia Bruckner, vicepreședintele Asociației „Tandem” și la Club Sportiv „Tandem Arena.

Atelierul din curtea Muzeului Județean a durat o oră, după care copii, însoțiți de reprezentanții Asociației au plecat în parcul Crâng unde au continuat să recunoască păsările după sunetele pe care acestea le transmit.

ILecția s-a dovedit a fi mult mai atractivă decât cea obișnuită și cu siguranță acest mod de predare va continua în școala din Buzău pentru că toate materialele aduse de la București au fost donate copiilor.

În plus, pe site-ul fundației, există alte 10 lecții despre păsările din România, dar și 10 lecții despre istoria naturală pe care profesorii din școala din Buzău le pot accesa pentru elevi. Materialele pot fi pe suport audio sau pe parte kinetică, prin desene tactile care pot fi simțite la clasă de către copii.