Actualitate

Invitație la curățenie! Amplă acțiune de ecologizare a malurilor râului Buzău, la Pătârlagele

Amplă acțiune de ecologizare programată sâmbătă la Pătârlagele, pentru igienizarea malurilor râului Buzău. La acțiunea intitulată „Împreună curățăm râul Buzău” din cadrul proiectului „Viitoruri curate. Nu viituri murdare” sunt așteptați să participe voluntari din întreg județul Buzău. Inițiatorii își propun să curețe malurile râului Buzău și să monteze aici o barieră care să colecteze gunoaiele de plastic.

„Este o acțiune de ecologizare care face parte din proiectul nostru mai mare, „Viitoruri curate! Nu viituri murdare!”, care este o campanie de mediu, iar în viitorul imediat apropiat, chiar acolo unde o să ecologizăm vom monta o barieră colectoare de plastic. Proiectul nostru are două direcții: una este o soluție tehnică, care înseamnă montarea de sisteme colectoare de deșeuri automate pe cursurile de apă, pe sisteme tip barieră. Prima va fi la Pătârlagele, urmează una tot în Buzău, în dreptul localității Cislău, iar ultima este pe Bâsca Rozilei. Componenta a doua este o campanie de comunicare și de informare și conștientizare, cu accent pe tineri, astfel vom intra masiv în școli cu activități și prezentări specifice, tocmai pentru a combate fenomenul de aruncat gunoiul la râu” a declarat Maria Radu, coordonatorul campaniei.

Acțiunea va începe sâmbătă în jurul orei 10:30, din dreptul stadionului din Pătârlagele și va dura în jur de 2 ore. Vor participa la această acțiune și mai multe grupe de elevi de la școlile din zonă, precum și un grup pe agenți de poliție și jandarmi, dar și un grup de angajați de la Apele Române.

„Ni se alătură voluntar mai multe grupe de elevi de la școlile din zonă, persoane din localitate, din Pătârlagele, dar și din Buzău și vom avea alături de noi și voluntari de la diverse instituții și autorități din Buzău și anume de la Poliție, de la Jandarmerie, cei de la Apele Române vor veni cu un grup numeros”.

Toate aceste deșeuri care se întâlnesc, din păcate, aproape la tot pasul, pe malurile râului sau chiar în apele curgătoare, reprezintă riscuri majore atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru populație.

„E un obicei de generații care continuă în mare parte și din obișnuință, iar în unele sate, din cauza lipsei unui operator de salubrizare care să preia aceste deșeuri. E un mixt de factori. Tocmai asta încercăm să combatem. Pentru că acele deșeuri nu mai sunt deșeurile pe care le știm noi de la bunicii noștri, cu resturi vegetale și vreascuri din curte. Deja după `89 el înseamnă peturi, înseamnă ambalaje care sunt extrem de dăunătoare odată ajunse în apă, pentru că se descompun și plasticul afectează viața acvatică și poate ajunge și în apa de băut, deci într-un fel tot la noi se întoarce. Pe de altă parte, în sezonul ploios, viiturile nu mai sunt doar apă care doar inundă o curte, ci toată aglomerarea aceea de deșeuri formează o adevărată forță care poate chiar să dărâme gospodării întregi.” adaugă Maria Radu.

Următoarea acțiune de ecologizare va avea loc pe 23 octombrie, în zona Valea Lupului, din același oraș.