Divertisment

IONEL TUDORACHE ESTE MARELE LĂUTAR AL BUZĂULUI. Povestea și muzica, la FOCUS

Lăutarii mari se pierd! Unul după altul, cu mare durere, muzica românească a pierdut trei mari embleme ale genului lăutăresc. România a pierdut trei legende ale muzicii lăutărești într-o săptămână. Gabi Luncă, Nelu Ploieșteanu și Cornelia Catanga au trecut la cele sfinte între sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie 2021, lasând o lumea întreagă îndoliată. Au rămas interpretări excepționale, momente de spectacol inedit și cântece care nu vor muri niciodată.

Ionel Tudorache, buzoianul nostru acordeonist și lăutar de seamă așteaptă să revină pe scenă. Tot ce își dorește este să cânte, până în ultima zi din viața lui. După aceste pierderi în muzica românească, Ionel Tudorache își dorește să aibă putere să treacă peste această grea perioadă și să revină la evenimente. În toata cariera de până acum nu a stat atât fără să cânte. În lungul vremii, buzoianul a reușit prin interpretarea sa unică să redea farmecul unor melodii vechi, uitate în timp, însă încărcate de sentiment și înțelepciune.

A învățat să cânte la acordeon aproape singur, sub îndrumarea unui unchi care i-a arătat primele taine ale instrumentului, pe care le-a deslușit mai apoi de unul singur. Ionel Tudorache își aminte cu drag de copilăria pe străzile din Buzău, de jocurile cu ceilalți copii, dar mai cu seamă de nunțile și balurile unde își acompania tatăl la hore și cântări până spre ziuă.

Despre cariera de muzician, Ionel Tudorache își amintește cum își petrecerea verile pe litoral, împreună cu familia, unde avea cântări în fiecare seară și cum unde a cunoscut-o pe marea Romica Puceanu. Despre cunoscuta artistă, Ionel Tudorache povestește ca era o plăcere să canti cu ea. Lăutarul nostru a mai urcat pe scenă alaturi de artiști precum Tony Iordache, Gabi Luncă și se pare că însuși Nicolae Ceaușescu i-a îndrăgit stilul muzical, invitându-l mereu să-i cânte din repertoriul său.

Buzoianul și-a pus amprenta personală, adăugând mereu în interpretările sale două – trei strofe, ce surprind chiar acele trăiri unice ale omului, cu suferințele și însingurările sale, cu iubirea și emoțiile vieții.

Ionel Tudorache a preluat cântece vechi pe care le-a șlefuit cu măiestrie și le-a dat mai departe generațiilor viitoare, ca o veritabila moștenire.

Artistul și-a spus povestea în direct, la FOCUS TV, în Toc Șou, emisiune moderată, de Dan Răspopa. Emisiunea AICI: https://fb.watch/4V20MtSQa6/

  • https://fb.watch/4V1TFVq6b8/

Autorul știrilor

Karla Lucuță

- realizator emisiuni radio pe Focus Fm de peste 11 ani
- realizator emisiuni de divertisment pe Focus TV
- prezentator evenimente şi artist de muzică de petrecere

Adaugă comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu