Șansa de Berca Social

ISU Buzău, acuzat că a dat greșit o amendă de 10.000 lei Primăriei Cernătești VIDEO

Un incendiu de proporții la care au intervenit marți pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a încins spiritele între reprezentanții acestei instituții și Primăria Cernătești, instituție amendată de pompieri cu 10 000 de lei pentru că nu ar fi intervenit pentru stingerea focului.

Incendiul a avut loc marți seară. Pompierii anunțau atunci că în localitatea Fulga, comuna Cernătești, arde o suprafață întinsă de vegetație uscată. Având în vedere suprafața mare cuprinsă de foc, conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Buzău a decis să ridice gradul de alertă, fiind activată grupa operativă pentru a coordona intervenția din punctul de comandă avansat al I.S.U. Buzău. Forțele de intervenție au fost suplimentate cu 50 de salvatori și tehnică specifică intervențiilor de acest fel. Cercetările efectuate la faţa locului au arătat că incendiul a fost, cel mai probabil, generat de un foc deschis în spații deschise.
După stingerea incendiului care s-a manifestat pe circa 100 de hectare, Primăria Cernătești a fost amendată cu 10 mii de lei de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență pe motiv  că nu a intervenit în nici un fel pentru stingerea focului, deși legea obligă administrațiile locale să participe cu voluntari, coordonați de primar, și doar dacă nu fac față situațiilor, să solicite pompierii miliari. Pe de altă parte, primarul din Cernătești spune că incendiul nu ar fi fost pe raza comunei sale și în consecință nu avea motiv să intervină.
”Au greșit UAT-UL. Astăzi am fost în teren, am făcut poze,  am făcut măsurători, am vorbit cu domnul prefect. Incendiul a fost la granița cu Beceniul. Mâine, mergem iar și facem măsurători cu cei de la ISU care ne-au dat amenda”, a declarat Petrică Mârzea, primarul comunei Cernătești. Același primar spune că va contesta amenda în justiție.
Contactat de reporterii sansanews.ro, primarul comunei Beceni, Constantin Dumitru Laurențiu, a venit cu o altă variantă: incendiul s-ar fi produs, se pare,  pe raza a trei comune: Cernătești, Beceni și Scorțoasa.
La rândul lor, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Buzău, instituție acuzată de primarul din Cernătești, că au dat o amendă aiurea, au transmis că autoritățile locale care se declară nedreptățite pot contesta în justiție sancțiunea aplicată.
De menționat, că în ultima lună,  lipsa precipitațiilor,  vântul puternic dar și alte cauze, au generat o creștere a numărului de  incendii de vegetație uscată în județul Buzău. Numai de la începutul anului și până în prezent, circa 350 de hectare de teren din județul Buzău au fost mistuite de flăcări.
Zilnic, pompierii sunt chemați să intervină la zeci de cazuri, multe dintre incendiile din ultima vreme fiind de vegetație uscată. Un astfel de incendiu de proporții a izbucnit miercuri la Berca.  Flăcările au cuprins stuful înalt de 2-3 metri și vegetația uscată pe o suprafață de peste 3 hectare. Pompierii s-au chinuit trei ore să stingă incendiul de proporții care risca să se extindă și la casele oamenilor.  Alte cinci incendii de vegetație uscată s-au produs miercuri în județul Buzău.