Actualitate

Jaf la comandă, mai ceva ca-n filme, cu blugi ascunși printre morminte. Cum acționa rețeaua de hoți care a dat iama în fabrica de blugi de firmă din Buzău

FOTO ARHIVA
FOTO ARHIVA

Ancheta în cazul furtului de blugi din sediul unei firme din Buzău care produce articole de îmbrăcăminte sub branduri cunoscute, pentru piața internațională, avansează cu pași repezi și scoate la iveală lucruri halucinante. Jaful de sute de mii de euro a fost dat de o adevărată rețea. Hoții, care acționau la comandă, dădeau lovitura după planuri bine stabilite, fiecare dintre ei având un rol clar. Totul era plănuit în detaliu, astfel încât hoții să nu poată fi surprinși de camerele de supraveghere.

Gruparea care a “pus ochii” pe articolele din fabrica buzoiană era alcătuită, conform datelor strânse până în acest moment, din mai mulți prahoveni. Potrivit unor surse apropiate anchetei, jaful era dat la comandă. Un cunoscut afacerist din Prahova, pasionat de ceasuri de lux, ar fi fost cel care ar fi “plasat” comanda hoților. Le indica ce perechi de blugi să fure, ce mărime și, mai ales, le cerea să verifice marfa atent, pentru a nu avea defecte de fabricație. Ulterior, blugii furați erau vânduți mai departe. Odată primită comanda de la afacerist, hoții se mobilizau și porneau spre Buzău. Totul se întâmpla noaptea, la adăpostul întunericului. Hoții intrau în fabrică, fiind așteptați afară de un alt complice, în mașina cu care se făceau nevăzuți. Punctul de întâlnire cu șoferul era bine ales, mai exact într-o zonă nesupravegheată de camerele video.

Planul a mers ca uns până la sfârșitul lunii septembrie a anului trecut, când au fost nevoiți să schimbe scenariul. În noaptea jafului din 24 spre 25 septembrie 2021, în urma unei neînțelegeri cu șoferul, hoții au ajuns să fure o mașină și un sistem de supraveghere video, cu calculator cu tot. Concret, cum șoferul nu a mai apărut la locul de întâlnire, hoții au ascuns sacii cu blugii furați într-un cimitir. Apoi au pornit în căutarea unei mașini cu care să poată fugi în Prahova, ajungând să provoace unui buzoian  un prejudiciu de 9 000 de euro.

“Din cercetări a reieşit, de asemenea, că bănuiții de furtul calificat al articolelor de îmbrăcăminte din societatea comercială sunt principalele persoane bănuite şi de furtul unui autoturism din curtea unui imobil din municipiul Buzău. Furtul maşinii a fost comis în noaptea de 24/25 septembrie 2021, când bănuiţii ar fi profitat de faptul că atât curtea imobilului, cât şi autoturismul erau neasigurate. De la aceeaşi locaţie ar fi sustras şi un sistem de înregistrare video, cu mediile de stocare aferente, prejudiciul total fiind estimat de proprietar – un buzoian de 50 de ani, la 9000 de euro”, se arată într-un comunicat remis de IPJ Buzău.

În total, gruparea de hoți prahoveni a furat aproape 600 de perechi de blugi creați pentru case mari de modă din Europa, care valorau chiar și 800 euro/ bucata.

La jumătatea lunii trecute, 3 prahoveni, cu vârste cuprinse între 24 și 42 de ani, acuzați de furtul blugilor, au fost arestați pentru 30 de zile. Iar la finele săptămânii trecute după gratii au ajuns alți doi membri ai grupării, bărbatul care comanda furtul blugilor și șoferul care transporta marfa.

“În ziua de 28 aprilie a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Buzău, sprijiniți de către poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova şi luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, au pus în aplicare 3 mandate de percheziții domiciliare la imobilele utilizate de către doi prahoveni, în vârstă de în vârstă de 31 de ani, respectiv de 41 de ani, bănuiţi de furt calificat, tăinuire și complicitate la furt calificat.În continuarea cercetărilor privind furtul a peste 570 de articole vestimentare dintr-o societate comercială din municipiul Buzău şi în urma probatoriului administrat,  poliţiştii au stabilit că încă doi prahoveni ar fi fost implicaţi în săvârşirea furtului.”

Nu este exclus ca în acest caz să fie reținute și alte persoane. Anchetatorii buzoieni continuă verificările pentru a stabili dacă din gruparea prahoveană făceau parte și alte persoane, dacă au fost și alți indivizi implicați în furtul la comandă.

Șansanews.ro a scris despre acest caz și AICI.