Peste doar câteva zile se împlinește un an de la lansarea oficială a Băncii de Gene de la Buzău. A trecut un an în care s-au făcut pași importanți în acest proiect menit să salveze de la dispariție speciile de legume românești. Pe de o parte, în ultima perioadă echipei Băncii de Gene i s-au alăturat cercetători noi. Sunt atât tineri, cât și cercetători cu experiență în domeniu, dornici să se alăture specialiștilor de la Buzău în acest proiect măreț.
”Avem acum 18 angajați, dintre care 8 cercetători. Sunt 5 tineri, toți sunt acreditați ca cercetători științifici. Am adus și un cercetător valoros din cadrul Ministerului, care a dorit să se alăture proiectului nostru, un om bine pregătit în ceea ce privește analiza semințelor. Consolidăm echipa și sperăm ca ușor-ușor să facem această instituție teritorială să devină prestigioasă și să ajute la dezvoltarea agriculturii locale și naționale”, a declarat, la Focus TV, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău, cercetătorul Costel Vînătoru.
Echipa coordonată de acesta a reușit până acum să adune o adevărată comoară. Este vorba despre mii de soiuri de legume, majoritatea românești.
”Lucrăm să colectăm resurse genetice. Avem peste 2000 de soiuri de tomate în conservare la Banca de Gene. Majoritatea sunt populații locale din România, dar nu numai la tomate, ci la toate plantele legumicole mergând până la cele endemice din flora spontană”, a precizat Costel Vînătoru.
În paralel cu această activitate, se lucrează intens și la demersurile în vederea construirii unui sediu modern și adaptat nevoilor și circuitelor unei astfel de instituții.
”Am început dotarea, demarăm și studiul de fezabilitate. Sperăm ca după studiul de fezabilitate să obținem finanțarea pentru o clădire cu laboratoare, așa cum trebuie să arate o bancă de gene. Noi acum lucrăm la caietul de sarcini și sperăm ca imediat după ce îl terminăm să dăm drumul la studiul de fezabilitate”, a mai spus, la Focus TV, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău.
Un ajutor important pentru cercetători va veni de la autoritățile locale buzoiene, care au decis să doneze un teren de 10 hectare, pe care Banca de Gene să-și poată multiplica resursele genetice valoroase de care dispune.
Adaugă comentarii