Actualitate

Autoritățile așteaptă cu sufletul la gură rezultatele recensământului. Municipiul Buzău, riscuri majore

FOTO ARHIVA

Participarea buzoienilor la recensământul populației și locuințelor este mai mult decât necesară. De rezultatele recensământului depinde viitorul orașului, au atras atenția încă de la debutul acțiunii autoritățile locale. Motivul: numărul locuitorilor este unul dintre criteriile în funcție de care sunt stabilite fondurile europene ce pot fi atrase pentru modernizarea municipiului. De asemenea, bugetul orașului depinde de numărul locuitorilor, și multe altele.

Estimările specialiștilor sunt însă destul de îngrijorătoare. Municipiul este la limită când vine vorba despre menținerea rangului 2. Asta pentru că estimările existente arată că populația Buzăului ar fi foarte aproape de 100.000, cu mult redusă față de ceea ce se înregistra la ultimul recensământ.

“De la ultimul recensământ și până acum, sporul natural a fost negativ, sporul migratoriu la fel, și atunci populația estimată la 1 decembrie 2021 este de 100.304 locuitori, față de 115.494 persoane la ultimul recensământ. Suntem la limită. Conform legislației, municipiile și comunele sunt împărțite în grade în funcție de un indicator, populația. În condițiile în care am constata că populația rezidentă în municipiul Buzău nu mai este de 100.000, am pierde rangul 2 și am trece în rangul 3, ceea ce ar însemna foarte mult pentru municipiu”, a arătat, la Focus Tv, directorul Direcției de Statistică Buzău, Cornelia Geambașu.

Dacă s-ar ajunge într-o asemenea situație, municipiul ar avea de pierdut destul de mult.

“Dacă s-ar trece la rangul 3, ar apărea schimbări. În primul rând, legat de posibilitatea de a atrage bani europeni. Fondurile europene se repartizează în funcție de numărul locuitorilor din oraș, bugetul municipiului va fi dimensionat pe o altă populație și ceea ce se repartizează de la bugetul de stat pentru reechilibrarea bugetelor locale va fi într-o sumă mai mică.”

De aceea, spun specialiștii, este foarte important ca fiecare persoană care locuiește în municipiu să fie înregistrată în cadrul recensământului, pentru a se cunoaște situația exactă a populației.