Actualitate Agricultura acum

Job-ul din agricultură, plătit aproape la fel de bine ca cel de IT-ist! Fermierii au mare nevoie de muncitori calificați în această meserie

Salariu atractiv pentru un muncitor calificat. Se câștigă chiar și 400 de lei pe zi! Așa sună anunțul de angajare pe care îl au pregătit mulți dintre marii fermieri din județul Buzău, și din țară, care se confruntă, ca mulți patroni din alte domenii, cu o criză acută de specialiști. Ei bine, dacă, de exemplu, în construcții este mare nevoie de sudori, fierari betoniști sau zugravi, în agricultură se caută mecanici agricoli pentru utilajele performante. Cu timpul, fermierii și-au cumpărat mașini ultra moderne pentru care nu mai este nevoie doar de un șofer profesionist ci de un angajat multicalificat. Din păcate, acești meseriași sunt foarte greu de găsit motiv pentru care, pentru a-i atrage, angajatorii sunt dispuși să ofere salarii foarte mari, unele chiar să ajungă la nivelul de salarizare al unui specialist IT, despre care se știe că sunt printre cele mai bine calificări.

Fenomenul a fost explicat de Ionel Tociu, directorul AJOFM, care a subliniat că deja nu se mai poate vorbi de forță de muncă ieftină și calificată în Buzău tocmai pentru că lipsa meseriașilor se adâncește de la un an la altul.

”Avem deja domenii unde nivelul de salarizare se apropie de nivelul de salarizare a unui IT-ist. Este vorba de mecanicii agricoli care lucrează pe aceste mașini agricole complexe și complicate, care sunt foarte greu de găsit și care au salarii care pornesc de la 2500-3000 de euro pe lună. Dacă mai adăugăm normele de lucru în perioada de campanie, acești oameni ajung la 5-6000 de euro lunar. Discutând cu întreprinzătorii privați, cu mari suprafețe de teren în zona Pogoanele, au apreciat că 2022 poate fi anul în care un IT-ist va ajunge să câștige mai puțin decât un lucrător pe un utilaj agricol”, a spus Ionel Tociu, director AJFM Buzău.

Situația este confirmată și de fermierii din Buzău.

”Este aproape imposibil de găsit un astfel de lucrător. Eu am încercat permanent să pregătesc tineri la Liceul Agricol din Smeeni, aducându-i la practică la noi la unitate, oferindu-le și avantaje materiale. În schimb, după ce termină școala, preferă să-și încerce o experiență în spațiul Uniunii Europene, în sensul că majoritatea pleacă din țară, cei tineri. E greu să și rămână să lucreze în spațiul rural, având în vedere condițiile destul de dificile din satele românești. În aceste condiții, fiecare societate în agricultură încearcă să conserve salariații pe care îi are și să-i pregătească pe aceștia. Utilajele sunt de generație nouă, sunt extrem de performante, foarte scumpe, cu o electronică destul de complicată. Eu lucrez cu salariații pe care îi am de 20 de ani și am încercat permanent să-i pregătesc pentru a face față la cerințele noilor utilaje. În sensul că am angajat un inginer mecanic care are și cunoștințe de IT și în felul acesta, de fiecare dată când achiziționez un utilaj din acesta performant, ne face o pregătire prealabilă pentru a ști să lucreze pe el, împreună cu echipa de service de la furnizorul de utilaje”, a explicat Valeriu Alecu, fermier din județul Buzău.

Pentru a-i fideliza, pe lângă calificarea la locul de muncă, fermierul le-a mărit constant salariile astfel că în perioadele de campanie un muncitor câștigă și 400 de lei pe zi.

„Angajații sunt fidelizați prin salariu, în primul rând, faptul că, inclusiv pe perioada de iarnă, ei își primesc salariul tarifar. Pe perioadele de campanie sunt plătiți la tarife de campanie, astfel încât un combainier, un mecanizator care lucrează la lucrare de arat câștigă undeva la 400 de lei pe zi”, a mai spus Valeriu Alecu.

La rândul său, Valeriu Călin, un alt fermier din Buzău care deține câteva sute de teren agricol spune că se confruntă cu o mare problemă din cauza lipsei specialiștilor.

”Eu am avut patru muncitori dar doi au ieșit la pensie. Să vedem cum ne vom descurca în primăvară. Cred că ajung să mă urc eu pe tractor, după o pauză de zece ani . Nu avem de unde să mai angajăm. Nu mai sunt tineri calificați”, a spus Valeriu Călin.