Kartingul a apărut în România în perioada anilor 1966 -1968, iar de atunci a căpătat o mare amploare. Deși un sport extrem de costisitor, are din ce în ce mai mulți adepți, iar la Buzău pare a se forma deja o mișcare a celor care practică, la nivel de amatori dar și de profesioniști, kartingul. Senzațiile tari pe care le conferă acest sport, viteza, virajele, îi determină pe mulți copii să îmbrățișeze acest sport, care ridică adrenalina la cel mai înalt nivel. La Buzău, o pistă nouă de karting a fost inaugurată chiar în această toamnă, spre satisfacția celor care practică acest sport, la Palatul Copiilor.

După înființarea pistei de karting și darea ei în folosință, cererile de înscriere la cursurile de la Palatul Copiilor au venit pe bandă rulantă. Circa 200 de buzoieni și-au înscris copiii la cursuri. Deși vârsta minimă pentru acest sport este de 6 ani, mulți au insistat să-și înscrie copiii de la vârste mai mici, chiar de la 3 ani. E clar că se creează o mișcare în jurul acestui sport, mai ales că la Buzău sunt și profesori dedicați, care și-au dovedit talentul și dăruirea prin premiile câștigate de cursanții lor la competiții, de-a lungul vremii.

Mariana Ion este de ani buni profesor de karting la Palatul Copiilor iar de anul acesta i s-a alăturat și fiul său, Ionuț Mihai Ion. E incredibil cum cei doi, mamă și fiu, au aceeași pasiune pentru karting și aceeași dăruire pentru a-i pregăti pe copii. Nu le e ușor să-și facă meseria în condițiile în care kartingul este un sport care cheltuie multă energie și mai ales resurse financiare, însă pasiunea e pasiune și e mai presus de orice piedici. În familia lon, mașinile înseamnă totul, iar karturile reprezintă cheia atingerii succesului alături de cei mai talentați copii.

Însă, pentru a atinge succesul e nevoie, pe lângă dăruire, și de bani. Echipamentele de la Palatul Copiilor sunt vechi de ani buni iar cele noi costă o mică avere.
Pentru a veni în sprijinul cursanților, dat fiind că Palatul Copiilor nu poate primi nici un ajutor bănesc, profesorul Ionuț Mihai Ion a înființat un club privat de karting iar acum caută sponsori pentru a-i ajuta pe cei mai talentați dintre copiii înscriși la cursuri. Doar atrăgând sponsori, copiii vor putea participa la competiții importante și vor putea aduce premii Buzăului.

Recent, o echipă Focus TV a participat la o demonstrație cu doi dintre copiii care practică, la Palatul Copiilor, kartingul. Deși echipamentele nu le sunt dintre cele mai performante, au reușit să impresioneze. Ating viteze amețitoare pe pista nouă, sunt mai siguri pe ei decât mulți șoferi din trafic iar gândul le este să fie din ce în ce mai buni pentru a impresiona, și mai mult, la concursuri. De altfel, ei au participat deja la cele mai dure competiții de profil și au adus de acolo premii importante.
Kartingul este dincolo de sport și adrenalină și un sport care-i face pe copii să fie mai ambițioși și mai riguroși. Dovadă stau rezultatele multora dintre ei, care excelează nu doar pe pistă, ci și la școală. E un sport care scoate ce e mai bun din copii, îi face să devină serioși, conștienți de riscurile din traficul adevărat, dar și conștiincioși pentru că își dau seama că doar exersând și muncind pot atinge performanța, în orice domeniu.
Dar, mai presus de orice, kartingul le dă voie copiilor să viseze. Ei știu că mai toți campionii mondiali de Formula 1 au intrat în lumea automobilismului testând mai întâi pista de karting, astfel că ei se văd deja pe Autodromul din Monza, Italia, circuitul care a găzduit până acum cele mai multe curse de Formula 1. Aici și-au propus să ajungă cursanții de la Palatul Copiilor și nu este exclus să se întâmple asta dacă vor continua să se pregătească în același ritm și cu aceeași seriozitate.
Ca părinte, chiar dacă nu vreți neapărat ca cel mic să facă performanță în lumea kartingului, îl puteți înscrie pentru experiența unică pe care o oferă acest sport și pentru aptitudinile pe care le va dobândi pe parcurs. Gândirea logică, rapiditatea în mișcări, calmul, reflexele și fair-play-ul sunt doar câteva din reperele după care se ghidează kartingul. În plus, copilul va înțelege că există o diferență imensă între pista de concurs, unde e acceptată și încurajată viteza, și stradă, iar în momentul în care va deveni cu adevărat șofer, va fi mult mai pregătit pentru traficul haotic al vremurilor noastre.
Mulțumim frumos Dl profesor coordonator Ionuț Mihai de la secțiunea Karting!!!Azi 28 februarie am desfășurat o superbă zi de Karting la Vmax București. Mulțumim frumos cu speranța să putem repeta această activitate.