Actualitate

La loc comanda! O nouă tragere la sorți pentru BEJ, în urma unei decizii a Biroului Electoral Central

Situație fără precedent în județul Buzău. După doar două zile de la organizarea tragerii la sorți pentru desemnarea președinților și locțiitorilor birourilor electorale de circumscripție, procesul a fost anulat, urmând ca tragerea să se reia.

Procedura care a avut loc duminică a fost contestată de mai multe persoane, care au invocat încălcarea legii în întocmirea listelor cu magistrații care să se ocupe de coordonarea alegerilor din 9 iunie. Principalele nereguli semnalate au privit magistrații care s-au regăsit pe lista întocmită de Tribunalul Buzău. Concret, ar fi fost desemnați magistrați buzoieni, dar care activează la instanțe din alte județe. În plus, a fost reclamat faptul că nu s-a respectat criteriul apropierii domiciliului sau reședinței persoanei desemnate președinte sau locțiitor de localitatea în care funcționează biroul electoral de circumscripție.

Extras Hotarâre BEC

Una dintre contestații a fost depusă de primarul din Podgoria, social democratul Marius Chiru.

“Eu am fost informat de doamna jurist și discutând și cu alți colegi juriști am fost informat că tragerea la sorți n-a ținut cont de criterii legale. În urma unei analize, am constatat și eu acest lucru și am depus o sesizare.”

Primarul spune că președintele desemnat pentru biroul electoral din Podgoria avea domiciliul mult prea departe de localitate, așa că era nevoie să fie scoase sume importante din bugetul local pentru naveta magistratului.

„Au fost probleme legate de distanța dintre domiciliul președintelui desemnat și sediul biroului electoral. Președintele venind de la distanță prea mare, din bugetul local ar fi trebuit să alocăm câteva mii de lei, poate cu acei bani făceam altceva în comună. Cred că este normal ca președintele să aibă domiciliul cât mai aproape de localitatea unde este desemnat. După ce că avem și un buget mic, m-am gândit că putem face economie.”

Cele 5 contestații au fost analizate ieri de Biroul Electoral Central, toate fiind admise. Ca urmare, a fost dispusă reluarea procedurii de tragere la sorți a președinților și locțiitorilor birourilor electorale din județul Buzău, cu specificația să se țină cont de cele două criterii: distanța dintre domiciliul magistratului și biroul electoral, respectiv înscrierea pe listă a magistraților în exercițiu la Tribunalul Buzău.

Noua tragere la sorți va avea loc joi seară, la ora 19:00, la Tribunalul Buzău.