Actualitate

LA UN PAS DE DEZASTRU! Ulmii din Crâng, secerați de o boală. Tăierile continuă

Ciuperca asiatică atacă din nou în Crâng. După ce în anul 2018 mii de ulmi grav afectați de cancerul copacilor au fost puși la pământ, acum, alți copaci afectați de ciuperca ce se răspândește cu rapiditate de la un arbore la altul, vor fi doborâți. Este vorba despre copaci afectați de ciuperca Ophiostoma novo-ulmi, care, spun specialiștii, i-a transformat într-un adevărat pericol atât pentru restul copacilor din pădure cât și pentru buzoienii care ies să se plimbe pe aleile din cel mai mare parc din municipiu. Boala nu are remediu ci scoaterea copacilor bolnavi din pădure este singura soluție pentru salvarea arborilor sănătoși.

În ultima perioadă, specialiștii Direcției Silvice Buzău au luat la pas pădurea Crâng și au inventariat ulmii uscați. Apoi au cerut opinia unui specialist în fitopatologie din cadrul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură “Marin Dricea”, filiala Cluj. Acesta a analizat situația din Crâng, ajungând la concluzia că nu există o altă soluție decât extragerea ulmilor uscați din pădure pentru a nu afecta și restul copacilor. Ulterior, Direcția Silvică Buzău a organizat și o consultare publică pe tema situației critice în care se află copacii din pădurea Crâng, consultare la care au participat reprezentanți ai Primăriei Buzău și specialiști silvici.

După obținerea tuturor autorizațiilor necesare pentru a intra cu drujbele în pădure, Direcția Silvică a dat vineri start acțiunii de extragere a ulmilor uscați din Crâng. Silvicultorii spun că în locul ulmilor scoși din pădure, vor fi plantați alți arbori în cadrul viitoarelor campanii de împădurire.

Direcția Silvică Buzău, structură a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, administrează, prin cele 7 ocoale silvice, 89.594 de hectare fond forestier, din care 66.993 de hectare sunt proprietatea publică a statului.