Actualitate

Legea care îi trimite pe traficanți direct la închisoare a fost votată. Ce se va întâmpla de acum înainte

FOTO ARHIVA

Camera Deputaților, for decizional în acest caz, a adoptat așa numita Lege 2 mai. Este vorba despre un proiect al PNL, prin care cresc pedepsele pentru traficanții de droguri de mare risc.

Legea 2 mai a primit acest nume după după dramaticul accident care a avut loc în vara anului trecut la 2 mai – Constanța, unde 2 oameni au murit, iar alți 3 au fost răniți, spulberați de mașina condusă de un șofer drogat.

Evenimentul tragic de la 2 Mai a creat o emoție colectivă la nivelul societății și a determinat conștientizarea pericolului generat de creșterea consumului și traficului de droguri. Consumul este alimentat de trafic, fiind evidentă legătura de cauzalitate directă între intensificarea activităților de trafic de droguri și creșterea consumului. Cererea este susținută de ofertă. În acest sens, pentru descurajarea traficanților se impune eliminarea posibilității suspendării executării pedepsei sub supraveghere pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc și trafic internațional de droguri de mare risc”, se arată în expunerea de motive.

Printre inițiatorii legii se numără și senatorul PNL Buzău Vlad Mircea Pufu.

Este o lege esențială pentru ca tinerii să fie în siguranță, pentru că de acum înainte toți traficanții de droguri de mare risc vor ajunge acolo unde le este locul, adică la închisoare! Legea 2 mai elimină posibilitatea suspendării executării pedepsei sub supraveghere pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc şi trafic internaţional de droguri de mare risc, prevăzute de legea 143/2000. În același timp, pedepsele prevăzute de Legea 194/2011 pentru fapte de efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive cresc de la 2 – 7 ani la 3 – 10 ani de închisoare”, arată senatorul Vlad Pufu.

După votul din Camera Deputaților, legea urmează să fie promulgată.