Actualitate

Lemne de foc, sub prețul plafonat de Guvern, vândute de Direcția Silvică Buzău

sursa foto: Digi 24

Soba pe lemne a revenit la modă. O spun cei care, în contextul majorării prețurilor la gaze și energie, au renunțat la centrale și s-au întors la încălzirea cu sobe sau chiar centrale pe lemne. Situația a generat automat schimbări și pe această piață, atât creșterea cererii cât și majorarea prețurilor, însă Guvernul a intervenit astfel că în prezent prețul pe metrul cub de lemn de foc este plafonat la 400 de lei. Totuși, există posibilitatea ca, cei care nu dispun nici de această sumă să poată cumpăra lemne de foc și mai ieftin.

Direcția Silvică Buzău a anunțat că vinde lemn de foc la prețuri sub prețul plafonat, iar cantitatea pe care o are pe stoc este de 1300 metri cubi. Directorul Direcției Silvice Buzău, Constantin Moiseanu, a precizat că cel mai ieftin lemn se vinde cu 130 de lei metrul cub, cu TVA.

Constantin Moiseanu

În prezent, în stocul Direcției Silvice Buzău se găsește atât lemn de foc din specia salcâm, fiind și cel mai scump, dar și lemn de foc din specia plop, salcie.

Potrivit analizelor Direcției Silvice Buzău anul acesta au venit cereri și din zone în care până acum nu se vindea lemn pentru încălzirea locuințelor. Reprezentanții instiuției spun că este posibil ca cererea să fie crescută și pe fondul crizei energetice și a gazelor, însă o contribuție însemnată a avut-o și limitarea transportului ilegal de lemne de foc prin introducerea aplicației Sumal2.0 prin care sunt monitorizate aceste transporturi.