POLITICĂ

Liberalii și-au cinstit înaintașii. ”Dr. Constantin C. Angelescu a lăsat Buzăului 150 de școli, dar nu are niciun bust la Buzău”

Lideri liberali care au amprentat istoria modernă a României – de la Grigore Monteoru la Constantin C. Angelescu- sau dezvoltarea orașului Buzău-cum e cazul primarilor Nicu I. Constantinescu sau Stan Săraru- au fost omagiați, duminică, de liberalii buzoieni.

O delegație condusă de deputatul Gabriel Avrămescu și senatorul Vlad Mircea Pufu a poposit la bustul lui Nicu I. Constantinescu, aflat pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, la mormântul lui Stan Săraru, în Cimitirul Dumbrava, și la capela familiei Monteoru, unde au fost depuse buchete de flori, în culorile galben și albastru, și au fost evocate momente și realizări din opera înaintașilor liberalilor.

”Se împlinesc 147 de ani de liberalism în România. Am preferat și anul acesta să sărbătoresc în avans această zi, la Buzău, alături de primari #PNL și membri ai organizației PNL #Buzău, pentru a comemora liberalii care au pus umărul la construcția Buzăului modern. Liberalismul are în centrul său individul, iar ideologia liberală pune în centrul său garantarea și respectarea drepturilor și libertăților individuale. Aceste valori i-au ghidat și pe Nicu Constantinescu sau pe Grigore Monteoru în urmă cu peste 100 de ani.” a scris, într-o postare pe pagina sa de Facebook, deputatul Gabriel Avrămescu.

Săptămâna viitoare, PNL aniversează trecerea a 147 de ani de la înființarea formațiunii și va dedica o serie de evenimente acestei aniversări. La Buzău, senatorul liberal Vlad Mircea Pufu le-a propus colegilor realizarea unui bust al lui Constantin C. Angelescu, important lider liberal care a condus organizația locală și a făcut parte din mai multe guverne.

”Le-am propus colegilor din filială să susținem construirea unui bust al celui care a fost Dr. Constantin C. Angelescu, poate cea mai proeminentă personalitate liberală pe care a dat-o Buzăul spațiului politic antebelic. Fiu adoptiv al Buzăului, prin căsătoria cu Virginia, fiica lui Grigore Monteoru, a fost președinte al organizației PNL Buzău între 1912 și 1947. Apropiat colaborator al lui Ionel I.C. Brătianu, a fost un reformator prin definiție, fiind considerat un continuator al lui Spiru Haret, prin măsurile pe care le-a luat ca ministru al Învățământului, funcție deținută de nouă ori. Supranumit ”doctorul Cărămidă” pentru nu mai puțin de 12 000 de localuri de școli construite în țară, dr. Constantin C. Angelescu ne-a lăsat, la Buzău, peste 150 de școli. Printre acestea, clădirile în care se află astăzi colegiile Eminescu, Economic, Pedagogic, Agricol, Seminarul Teologic, imobilul care găzduiește Muzeul Județean și Teatrul ”George Ciprian”. Propunerea de a cinsti memoria acestui lider liberal care a construit o parte din Buzăul modern a venit într-o zi în care am omagiat 147 de ani de liberalism, prilej să amintim că PNL Buzău are, în istoria sa, personalități care au amprentat puternic viața politică locală și națională. ” a scris, pe Facebook, senatorul Vlad Mircea Pufu.