Actualitate

Limba română, proba de foc la Bacalaureat. Doar 4 note de 10 la această probă. Se anunță un val de contestații

Afișarea rezultatelor examenului de Bacalaureat a scos la iveală faptul că prima probă scrisă, cea la română, a fost cea care le-a pus cele mai mari probleme candidaților. Drept dovadă, din cei peste 2.500 de tineri care au susținut proba, doar 4 au luat nota 10 la română.

Ce s-a întâmplat? Profesorul MERITO Mihaela Nicolae spune că pot fi mai multe cauze care să stea la baza acestei situații.

“Cred că ține și de specificul acestei discipline, ar fi o primă cauză, pentru că solicită diverse paliere ale gândirii critice, un orizont cultural, o formă impecabilă de structurare a ideilor, să amintim și originalitatea. Cred că și emoțiile au fost anul acesta poate mai mari, pentru că deși subiectele au fost accesibile, s-a întâmplat că unii au uitat subiectele, altii nu s- au încadrat în timp, nu stiu ce s- a întamplat și cu acel sinonim.  Dar, trebuie să spunem că pe lângă cei 4 de 10, avem și lucrări de 9,70 și 9,80, adică niște note foarte valoroase.  Între 9,60 și 9 sunt peste 160 de note. Putem invoca exigenta evaluatorilor și, sigur, subiectivitatea. Pentru o lucrare de 10 trebuie să atingi baremul, să nu existe erori, să ai un scris lizibil, dacă nu frumos, ordonat, să se vadă din lucrare munca susținută, originalitatea. Se intamplă și tot felul de erori tehnice”, a declarat, la Focus Tv, profesorul de română, Mihaela Nicolae.

Cei mai mulți tineri din Buzău au mers să depună contestație, convinși că meritau o notă mai bună. Printre ei se află și Edvina Dobre, absolventa de 10 a Colegiului Eminescu. Într-o intervenție în direct la Focus Tv, Edvina a declarat că a luat nota 8,85 la proba scrisă la Limba română, mult mai mică decât se aștepta. Tânăra spune că era conștientă că nu are o lucrare perfectă, de nota 10, dar se aștepta să ia măcar 9.

” Eu am luat nota 8,85 la română, dar am făcut contestație. Sunt o persoană organizată, am scris frumos, organizat, cred că la mine a avut ceva de spus și timpul, am avut destul de puțin timp pentru subiectele 1 si 2 pentru că am început cu subiectul 3. De asemenea, cred că a contat subiectivitatea și exigenta profesorilor. Nu mă asteptam la 10, dar la o notă peste 9, da, știu ce am scris și cât de dedicată am fost, am pus suflet în ceea ce am scris, am avut și idei, zic că ama analizat destul de bine anumite lucruri. În ceea ce privește conținutul, am atins punctele din barem.Media mea la Bacalaureat este 9,50.”

La fel ca Edvina, și alți tineri au depus contestație.

“ Nu doar eu, ci și foarte mulți colegi au depus contestație. Erau foarte mulți când am mers eu să depun, am asteptat o ora si jumătate. Majoritatea colegilor au depus contestație, și nu doar la această disciplină. Și alți prieteni din oraș, la fel”, a adăugat Edvina Dobre.

Elevii nemulțumiți au putut depune contestații luni, 3 iulie, până la ora 18:00. Rezultatele finale vor fi afișate pe 7 iulie.