Criza de medici din spitalele din județul Buzău, ca de altfel şi din alte spitale din ţară nu poate fi rezolvată decât prin atragerea în sistem a tuturor medicilor, fie că vorbim despre pensionari, fie de tineri care au sau nu Rezidențiatul. O spune senatorul PSD, prof.dr. Carmen Orban, medic cu o carieră de zeci de ani, membru al Comisiei pentru Sănătate.
Într-o intervenție la Focus Tv, senatorul buzoian a explicat că, în prezent, în Comisia pentru Sănătate se analizează toate măsurile ce pot fi luate astfel încât problema lipsei de specialiști din spitale să fie depășită. Însă, un lucru este cert: orice medic, pensionar sau tânăr absolvent de Medicină trebuie atras în sistem.

“Sistemul de sănătate are nevoie de toată resursa medicală posibilă, inclusiv de medicii care se apropie de pensii, inclusiv de medicii tineri, de aceea avem nevoie de o nouă legislație care să permită şi medicilor în vârstă să lucreze în continuare în sistem, acolo unde este nevoie, și avem nevoie să găsim soluții pentru a integra toți medicii care au absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie, într-un fel sau altul, poate că deşi nu au promovat examenul de Rezidențiat ei pot profesa cu competente limitate, dar este imperios necesar să găsim toate variantele posibile pentru a păstra toată resursa medicală.”
Senatorul Carmen Orban spune, însă, că este nevoie de mult mai mult decât atât, și anume o strategie aplicată în fiecare spital în parte, astfel încât să se știe clar ce secții sunt, câți medici și cum pot fi făcute mult mai atractive posturile pentru medici, indiferent că vorbim despre un spital de provincie, sau un spital dintr-un mare oraș.
“Probabil anumite posturi din sistemul de sănătate nu mai sunt attractive, așa că trebuie să venim și să facem ca toate posturile vacante din anumite spitale sau centre medicale să devină atractive și cum să facem să avem cât mai multe echipe medicale acolo unde este nevoie, pentru că, da, medicii se aduc unii pe alții. Nu este suficient să imporți un medic de o anumită specialitate, dacă el nu are o echipă multidisciplinară, el trebuie să aibă tot confortul medical. Degeaba aduci la Râmnicu Sărat un neurochirurg, dacă nu are un anestezist sau cardiolog cu cu care se poate sfătui atunci când are nevoie.”
Pe de altă parte, prof.dr. Carmen Orban, membru al Comisiei pentru sănătate din Senat, arată că, pentru început, ar fi necesară o analiză a fiecărui spital din țară.
“Trebuie o strategie aplicată pe spital, este necesar la nivelul țării să avem o mapare a tuturor spitalelor și această mapare nu înseamnă dorința de a închide vreun spital, ci dorința de a ști realitățile pe care le poate oferi sistemul de sănătate în diverse locuri. Inclusiv, probabil, un alt regim de de plată salarială, pentru că nu este același lucru activitatea unui medic dintr-un spital în care muncește de dimineață până seara și nu are niciun pic de pauză, cu un alt medic dintr-un alt spital care poate operează doar un pacient pe săptămână sau nici atât. Am vorbit cu coelgii și cu toții suntem de acord că ar trebui să facem demersuri pentru a afla realitățile sistemului, practic ce să conțină fiecare spital, cu câte posturi și care sunt problemele din fiecare spitalc sau scurt și pe înțelesul tuturorc trebuie să știm fiecare spital ce structură are și ce resurse umane are pe structurile respective.”








Adaugă comentarii