Actualitate

“Urșii au început să atace oameni, nu doar gospodării. Avem nevoie de măsuri urgente!”. Soluțiile propuse de primarul din Chiojdu

Foto cu caracter ilustrativ

“Avem nevoie de soluții, nu de sloganuri! Trebuie luate măsuri urgente pentru a ține urșii în păduri, mai ales că deja au început să atace oamenii, nu doar animalele.” Este mesajul transmis de primarul comunei Chiojdu, Gheorghe Neamțu, o comună care, de câțiva ani, se confruntă cu dese atacuri date de urși în sate.

Primarul Gh. Neamțu

În repetate rânduri, cum localnicii din Chiojdu nu aveau liniște din cauza sălbăticiunilor, primarul Gheorghe Neamțu a venit cu o serie de propuneri pentru a rezolva această problemă. Printre altele, primarul din Chiojdu a propus schimbarea actualei legislații care reglementează modul în care se intervine în situația unui atac de urs în intravilan. Mai exact, a propus ca primarilor să li se permită eutanasierea sau împușcarea animalelor sălbatice imediat ce le-a fost sesizată prezența în interiorul localităților. O altă măsură propusă a fost sancționarea drastică, chiar cu închisoarea, pentru persoanele care hrănesc urșii pe marginea drumului. Detalii, AICI.

Acum, primarul Gheorghe Neamțu vine cu un nou set de propuneri. Primarul buzoian spune că o soluție care ar da roade ar fi reluarea practicilor de dinainte de 1989, când era dusă hrană pentru animalele sălbatice în habitatul lor natural. Astfel, dacă urșii ar găsi mâncare în pădure, departe de sat, nu ar mai fi nevoiți să coboare în zonele locuite, așa că ar fi evitate pagubele sau, mai grav, victimele omenești. Gheorghe Neamțu arată și de unde ar putea fi alocați banii pentru aceste activități, de hrănire a sălbăticiunilor.

“Înainte de Revoluție era o lege și personal, dar și buget pentru a hrăni animalele sălbatice. Acum nu se mai întâmplă așa. Din discuțiile publice referitoare la prime uriașe, am constatat că ar trebui schimbată destinația acestor sume și ar fi bani suficienți pentru a hrăni urșii departe de zonele populate, ceea ce ne-ar ajuta să scăpăm de acest fenomen. Până acum, vorbeam de atacuri la gospodării, animale, acum vedem că ursul atacă și omul, trebuie să luăm urgent măsuri. L-am auzit pe ministrul Mediului, zilele trecute, reiterând câteva dintre măsurile propuse de mine încă de anul trecut. Dacă vom lua cu toții atitudine, și noi autoritățile, și presa, cred că ma putea ajunge la un rezultat pozitiv. Avem nevoie de solutii și de asumare, am sugerat o solutie și o sursă de finantare, în adresa mea către minister sunt mai multe propuneri”, a declarat primarul Gheorghe Neamțu, la Focus Tv.

La Chiojdu, ursul este observat în comună aproape în fiecare zi. La fel și în alte comune ale județului, cum ar fi cele de pe Valea Slănicului. Zilele trecute, la Cernătești au fost emise două mesaje RO-ALERT, după ce ursul a intrat în două gospodării și a provocat pagube.

Tot în weekend, un urs a atacat un bărbat din Predeal, pe o stradă din localitate. Bărbatul, salvamontist, se află în stare gravă, în spital. În urma acestui caz, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că trebuie luate măsuri urgente, mai ales că este clar faptul că alungarea şi relocarea urşilor sunt „instrumente” care nu dau rezultate, nu țin animalele sălbatice departe de zonele populate. Oficialul a subliniat că, în opinia sa, că orice urs care intră în localitate şi pune în pericol viaţa omului trebuie împuşcat, indiferent de cota de recoltare.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian