Actualitate Agricultura acum

Lipsa ploilor abundente pune bețe în roate agricultorilor. Fermierii nu pot ara pentru a înființa culturile de rapiță și de grâu

Un an al extremelor. După ce în vară s-au bucurat de recolte neașteptat de bogate, acum, când se pregătesc să înființeze culturile de toamnă,agricultorii  se confruntă cu probleme majore. În lipsa ploilor abundente, s-a instalat seceta pedologică.

Sursa ANM

Pământul este tare ca piatra, astfel că utilajele nu pot intra pe câmp pentru a ara terenul în vederea însămânțării. O astfel de situație se înregistrează în județul Buzău. Nu au mai căzut ploi însemnate cantitativ de săptămâni bune, astfel că semănatul grâului sau al rapiței este aproape imposibil. În lipsa ploilor care să permită aratul, fermierii nu reușesc  să înființeze culturile.

“Din cauza lipsei de precipitații din ultima perioadă, fermierii au probleme cu semănatul culturii de grâu, în sensul în care ei nu au reușit să are. Nereușind să facă această lucrare importantă, deocamdată nu s-a intrat la semănatul grâului, rapiței. Așteaptă o perioadă cu precipitații astfel încât să poată să înființeze culturile din toamnă. Acum e perioada optimă pentru grâu, puțin întârziat pentru rapiță, dar, fără precipitații care să însumeze peste 50 l/mp, nu vor putea efectua aceste lucrări”, a explicat pentru șansanews.ro Valeriu Alecu, unul dintre marii fermieri din Buzău.

 Dacă nu vor cădea precipitații cât mai repede, va fi un adevărat dezastru. Puținele culturi de rapiță înființate până în acest moment ar putea fi distruse de temperaturile scăzute. Așa că, nu este exclus ca mulți fermieri să renunțe să mai cultive rapiță și să se reorienteze spre alte culturi.

“Sunt foarte puține suprafețe semănate cu rapiță. De regulă, au semănat cei care au pregătit terenul din vară. Cei care intenționau să pregătească și să efectueze lucrările în toamnă au această problemă cu lipsa de precipitații și imposibilitatea de a efectua lucrările. La grâu se poate merge până la începutul lui noiembrie cu semănatul, dar cultura de rapiță dacă nu intră viguroasă în iarnă, o iarnă cu temperaturi scăzute ar putea să o compromită total. Dacă va ploua abia peste două, trei săptămâni e deja prea târziu pentru rapiță pentru că trebuia deja la ora aceasta să fie și răsărită astfel încât să poată intra viguroasă în iarnă. Dacă în cel mult două săptămâni nu plouă, probabil mulți fermieri vor renunța la a mai semăna cultura de rapiță.”

Din păcate, meteorologii nu vin cu vești bune. Nu sunt așteptate ploi abundente în următoarea perioadă în sud estul țării. Ceva ploi, dar slabe cantitativ, ar putea cădea la finele săptămânii viitoare.