Actualitate

Operație după operație în Spitalul de la Râmnicu Sărat! Totuși, lipsa mai multor specialiști ATI îi face pe medici să temporizeze intervențiile chirurgicale. Programările se întind până în iunie

Avalanșă de pacienți la spitalul din Râmnicu Sărat după ce unitatea și-a redeschis porțile și pentru bolnavii care suferă de alte boli decât COVID. Muți dintre ei au nevoie de intervenții chirurgicale, secția chirurgie fiind de altfel ocupată în permanență la mai mult de jumătate din capacitate. Totuși, medici spun că sunt nevoiți să temporizeze operațiile tocmai pentru că spitalul are un singur medic de Anestezie și Terapie Intensivă, iar gărzile pe această secție nu sunt acoperite pe tot parcursul lunii. Așa se face că, odată cu creșterea numărul pacienților care au nevoie să fie operați, medicii au întocmit și liste de așteptare, iar pacienții sunt deja programați și pentru luna iunie. Chiar și așa, în blocul operator de la Râmnicu Sărat se fac minuni. În prima săptămână de la redeschidere, un bărbat de 57 de ani, bolnav de cancer, a fost salvat după ce i s-a operat o tumoră de peste patru centimetri.

Au trecut mai puțin de două săptămâni de când Spitalul de la Râmnicu Sărat funcționează cu două circuite, putând astfel trata atât bolnavii COVID-19 cât și alte categorii de pacienți, cu alte afecțiuni decât infecția cu SARS-CoV-2. Vestea redeschiderii unității medicale i-a făcut pe cei care au așteptat aproape un an și jumătate acest moment să se prezinte imediat la spital. Mulți dintre ei au rămas internați.

”În prezent, avem internați peste 120 de pacienți și doar 20 pe secțiile COVID-19. S-a intrat chiar de a doua zi într-o stare de normalitate, ca și când lucrurile s-ar fi oprit doar pentru foarte puțin timp în loc, iar reluarea activității normale nu a fost o problemă pentru colectivul spitalului. Spitalul funcționează cu toate secțiile lui, inclusiv cu secțiile de boli cronice, dar și compartimentul de îngrijiri paliative. Avem și pacienți care au avut de suferit mult în această perioadă pentru că nu s-au putut adresa medicilor noștri. Avem pacienți de toate vârstele, pe toate secțiile”,  a spus la Focus News, Felicia Vasile, director medical.

Mulți dintre cei care se prezintă la spital au nevoie de internare și îngrijire pe secția Chirurgie. De exemplu, într-o săptămână acolo au fost internați 46 de pacienți, iar ieri mai erau 22. Asta și pentru că secția și-a micșorat numărul de paturi, astfel încât o parte dintre locuri au fost alocate unei secții Chirurgie COVID-19. Concret, din cele 42 de locuri au rămas 32 de paturi pentru pacienții non COVID Chirurgie. Prezent în emisiunea Focus News, dr. Adnan Al Aloul a vorbit despre cât de mult a crescut numărul operațiilor în această perioadă.

De exemplu, domnia sa a operat într-o săptămână cinci bolnavi, însă numărul total al intervențiilor realizate la Râmnicu Sărat de la redeschiderea spitalului a fost de patru ori mai mare.

Solicitările sunt însă mult mai multe, dar, din păcate, lipsa mai multor specialiști ATI, îi determină pe medici să temporizeze operațiile. Astfel că, au fost întocmite liste de așteptare, iar programările se întind până pe 10 iunie.

”Contează foarte mult și ne afectează foarte mult lipsa specialiștilor de la ATI pentru că de unul singur nu poți face gărzi decât 7-8 , maxim 10 într-o lună.  Dar și munca din timpul zilei, de anestezie. De exemplu, la Râmnicu Sărat ne-ar fi necesar cel puțin doi medici, sau poate chiar mai mulți. Ne afectează pentru operații. Astăzi (n.r 24 mai) trebuia să fac două. Pentru că nu avem linie de gardă nu am făcut decât una singură. Și la fel toată săptămâna aceasta și săptămâna viitoare,”, a spus la Focus TV, dr. Adnan Al Aloul.

Chiar și așa, în blocul operator, acolo unde activitatea a fost suspendată aproape un an și jumătate, se fac minuni. O intervenție, considerată o premieră pentru Spitalul Râmnicu Sărat, a fost făcută joi 20 mai. Atunci o echipă de medici, condusă de chirurgul palestinian dr. Adnan Al Aloul a operat un bărbat de 57 de ani, diagnosticat cu cancer de colon. Bărbatul avea o tumoră de peste patru centimetri care în urma intervenției laparoscopice i-a fost scoasă, iar acum bărbatul este în afara oricărui pericol.

„Pe 8 mai i-am făcut colonoscopie unde s-a descoperit o tumoră stenozantă la 55 de centimetri de la orificiul anal, unde nu s-a putut să treacă colonoscopul de aceasta. Din biopsiile prelevate a fost emis diagnosticul de cancer de colon iar CT-ul abdomen şi pelvis a arătat o tumoră a colonului descendent şi o obstrucţie severă, la cinci centimetri de flexura splenică, fără adenopatie şi metastaze la distanţă. L-am operat pe 20 mai. Intervenția a durat circa 3 ore și jumătate”, a spus dr. Adnan Al Aloul.

În timpul emisiunii Focus News de la Focus TV, medicul a explicat în ce a constat premiera chirurgicală și a anunțat că peste două zile, adică la o săptămână de la operație, își va externa pacientul.

”Pacientul se simte foarte bine. Din prima zi, în aceeași seară, a fost mobilizat din pat, a fost sub îngrijirea domnului doctor A.Cemurtan, si a doua zi a început chiar să se miște mai bine. A treia zi am început să-i dăm lichide și sper ca poimâine să-i dăm drumul acasă”, a spus dr. Adnan Al Aloul.

Pentru a rezolva deficitul de medici, unitatea medicală a scos la concurs toate posturile vacante, fiind vorba despre medici aproape pe toate secțiile, inclusiv ATI.

În total, unitatea medicală ar avea nevoie de 19 medici, dintre care trei medici la neonatologie, 2 la medicină internă, 2 la pediatrie, doi la boli infecțioase și câte unui la celelalte secții, respectiv ATI, chirurgie generală, epidemiologie, cardiologie, neurologie, diabet și nutriție.

În ultima perioadă, Spitalul de la Râmnicu Sărat a angajat un medic oftalmolog, secția care rămăsese fără niciun specialist.