Actualitate

LIVE TEXT: Moment istoric la Buzău! Se semnează primul contract pentru Autostrada A7

Update 4 : Autostrada A 7 Ploiești-Siret are 430 de kilometri. Din această lungime, numai 320 de kilometri, respectiv până la Pașcani sunt finanțați prin PNRR.

”Targetul pentru aceste lucrări din A 7 prinse în PNRR, de la Ploiești la Pașcani, ca finalitate, este 2026. Asta nu înseamnă că aceste lucrări nu se pot finaliza mult mai rapid.” a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a făcut o trecere în revistă a stadiului atribuirii lucrărilor.

Update 3: Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, spune că momentul de azi va rămâne în istorie, pentru că A7 va avea un rol decisiv în dezvoltarea economică a Moldovei, cea mai săracă regiune a țării.

”Ziua de 7 iunie va rămâne în istoria acestei comunități și în amintirea și sufletul buzoienilor pentru că nu e puțin lucru ce s-a întâmplat azi aici. Cu adevărat un moment istoric, pentru că mult s-a discutat în ultimii 30 de ani despre infrastructura mare din Moldova și din păcate puțin s-a făcut. Moldova are nevoie de investiții, iar după 2 ani se semnează contractul de lucrări și, foarte important, contractul de finanțare pentru toate cele 3 loturi.  Îi felicit pe toți cei care au contribuit la acest rezultat. Au fost multe ore de muncă, ani, dacă ar fi să-mi amintesc de 2020, acest proiect avea săptămânal o ședință de progres. Și sunt oameni în această sală care participau săptămânal la aceste ședințe de progres.  Autostrada Moldovei e cel mai avansat dintre proiectele de infrastructură rutieră pentru regiunea Moldovei și proiectul care are cei mai mulți bani din PNRR.  Autostrada Moldovei A7 rămâne coloana vertebrală a întregii regiuni prin care se va ridica economic Moldova”.

Update 2: Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, le-a cerut reprezentanților Companiei Naționale pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere ca, până la sfârșitul acestui an, toate contractele să fie semnate.

”Suma este de 3,8 miliarde fără TVA. E cel mai important contract de finanțare din PNRR semnat până acum. Cea de-a doua operațiune de azi a fost semnarea pentru lotul 2, această secțiune între Ploiești și Buzău e împărțită în 3 loturi. Suntem aproape de a semna și vom semna în zilele următoare și lotul 1. Pentru lotul 3 trebuie să așteptăm sentința instanței, undeva în 22-23 iunie, după care se va trece și la semnarea acestui contract. N-o să aștept sfârșitul anului 2023 pentru semnarea de contracte. Până la sfârșitul acestui an trebuie să se semneze toate cele 13 contracte pentru A7, astfel încât să existe 4 ani de execuție și să fie gata lucrările până în 2026. Toate contractele sunt pe roșu, ceea ce înseamnă direct execuție. Bacău – Pașcani aștept să fie semnat mai repede decât borna din PNRR”

Update: Primul care a făcut declarații după semnarea contractului pentru lotul Mizil-Pietroasele, a fost președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu:

”O poveste și o promisiune de foarte mulți ani, Autostrada A7, Autostrada Moldovei deja e realitate, nu mai e promisiune electorală, este un fapt, e finanțată. Vorbim despre peste 300 de kilometri și astăzi se semnează contractul pentru primul lot, urmând ca, până la finalul anului 2023 să se semneze absolut toate. După cum îl cunosc pe dl ministru al Transporturilor, Sorin  Grindeanu,…, sunt ferm convins că împreună cu CNAIR, vor decala, cu un an de zile, îndeplinire acestor jaloane. Trebuie să fim corecți și să echilibrăm dezvoltarea geografică a României și să vedem că din zona Moldovei și din sudul României au plecat cei mai mulți români în străinătate, iar investițiile vor aduce după ele, investiții majore în zona României care nu a avut parte de aceeași dezvoltare. Mai mult, este primul proiect de țară al actualei coaliții PSD-PNL UDMR. Este primul proiect de țară în infrastructura majoră. Cred că România, din acest moment, la nivel politic și administrativ, a intrat într-o cu totul altă logică și–mi pare rău pentru cei care ne-au cântat Prohodul, de prea multe ori. Vom fi la fel de implicați și la fel de eficienți în continuare pe acest mandat pe care ni l-am asumat împreună.”

La această oră are loc, la Consiliul Județean Buzău, un eveniment istoric pentru județ, dar și pentru Moldova: se semnează primul contract de execuție pentru Autostrada A7, prima autostradă din Moldova și o alternativă mult așteptată pentru cel mai periculos drum, DN2 E85.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, și ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, cel care într-un guvern anterior a deținut portofoliul de la Transporturi și a fost susținător al proiectului, participă la eveniment, alături de alți oficiali și parlamentari din Buzău și nu numai.

Se semnează primul contract de lucrări pentru lotul Mizil – Pietroasele, primul pe care vor începe lucrările de construcție.