Actualitate

(FOTO&VIDEO) Vizita președintelui Iohannis la Școala nr. 11 Buzău, pas cu pas. Atmosferă și declarații

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a aflat, pentru mai bine de o oră și jumătate, în vizită oficială la Școala generală numărul 11 din municipiul Buzău, prima școală circulară din țară. Șeful statului a fost punctual, ajungând fix la ora stabilită, ora 12.00. În curtea școlii se aflau deja, de minute bune, alți înalți oficiali sosiți de la București: președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, ministrul Mediului, Tanczos Barna, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș și cel al Afacerilor Interne, Lucian Bode. De asemenea, președintele României a fost întâmpinat șefa învățământului buzoian, Daniela Palcău, de conducerea Școlii 11, precum și de primarul Constantin Toma și de prefectul Daniel Țiclea.

Timp de aproape 45 de minute, șeful statului și înalții oficiali de la București au vizitat școala 11 și au discutat despre proiectul unic la nivel național implementat la Buzău. Este vorba despre ”Școala Circulară”, proiect cu finanțare europeană, în valoare de circa 1,2 milioane de euro, care a transformat unitatea de învățământ într-una 100% verde. Aici, apa meteorică este colectată și reutilizată, energia electrică este produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice, deșeurile sunt colectate selectiv, iar încălzirea se realizează tot ecologic. Școala ”verde” nu este doar prietenoasă cu natura, dar are și avantajul reducerii semnificative a costurilor de întreținere. Iar un amănunt apreciat de toți înalții oaspeți – cei peste 2000 de elevi învață și să schimbe multe în comportament și în viață, educația având în prim-plan o grijă mai mare față de mediul înconjurător.

După vizita în școală și prezentarea proiectului, delegația oficială a vizitat sera didactică în cadrul căreia elevii învață totul despre cultivarea și creșterea plantelor. Următoarea oprire a fost la centrala termică a școlii, conectată la panouri fotovoltaice, și, ulterior la grădina muzicală, un proiect in dezvoltare la Școala 11.

La final, șeful statului a avut cuvinte de apreciere pentru ceea ce a găsit la Buzău, mai ales că educația privind protejarea mediului înconjurător este una dintre cele mai importante componente ale proiectului ”România Educată”.

”Cred că merită felicitări și încurajări toți cei care se implică pentru a proteja mediul înconjurător și care se implică pentru proiecte mici și mari menite să prevină schimbări catastrofale ale climei. Această școală, Școala 11, pune un accent deosebit pe educație pentru mediu, pe economie circulară, se refolosesc materiale care altfel se aruncă, se colectează și se folosește apa pluvială, există o seră didactică și multe altele. Felicitări doamnei director, conducerii școlii, întregului colectiv și elevilor care participă la proiecte. Suntem într-o etapă când încercăm să îmbunătățim întregul cadru pentru școli in care încercăm să venim cu abordări mai moderne, mai actuale și o parte semnificativă din acest mare întreg pe care l-am numit ”România educată” este educația pentru mediu. Am elaborat un material care pune accent pe educație pentru mediu. Avem, aici, o școală care deja aplică foarte mult din ceea ce credem că trebuie să se regăsească în școli. Aș face o remarcă legată de administrația locală. Am discutat cu domnul primar, am găsit o administrație foarte aproape de aceste teme, se implică  pentru a avea proiecte în școli, ceea ce ne interesează în mod deosebit. Mi se pare un lucru foarte bun, pe care țin să-l subliniez. Cred că este un lucru extrem de important că tânăra generație își dorește această abordare pentru mediu, pentru a preveni schimbarea climei. Există sondaje care arată că aproape toți copiii sunt interesați de aceste teme, doresc să fie implicați în aceste teme și astfel avem motive de optimism. Tânăra generație dorește să fie mai responsabilă față de mediu și planetă. Dar, noi politicienii, dascălii, trebuie să venim cu un cadru propice pentru a le da posibilitatea să acționeze în acest sens. Pentru a sublinia aceste lucruri am venit astăzi aici, și-mi pare bine”.

Pe terenul de sport al școlii, președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, timp de aproximativ o jumătate de oră. În tot acest timp, în spatele șefului statului, la distanță de câțiva metri, s-au aflat elevi de ciclu primar care au așteptat încheierea declarațiilor. După aceea, președintele s-a îndreptat către ei, pentru a dialoga și a se fotografia. La moment au mai luat parte primarul Constantin Toma, prefectul Daniel Țiclea, pentru ca mai apoi să se alăture și miniștrii prezenți.

Declarațiile președintelui și răspunsurile sale la întrebările jurnaliștilor cu privire la o serie de probleme de interes pot fi urmărite AICI.