Actualitate

(LIVE TEXT) Premierul Nicolae Ciucă, vizită la Buzău. Opriri la două companii mari

UPDATE ora 17.45 Premierul a ajuns la Instituția Prefectului Buzău. Aici are loc o întrevedere cu prefectul Daniel Țiclea, senatorul Vlad Pufu și deputatul Gabriel Avrămescu, ambii de la PNL, în afara programului oficial al vizitei în județul Buzău.

UPDATE ora 17.35 La finalul declarațiilor de presă, transmise live pe pagina de Facebook a Guvernului României și preluate de sansanews.ro, premierul Nicolae Ciucă a plecat, alături de delegația oficială, într-o vizită la Instituția Prefectului Buzău.

UPDATE ora 17.25 Declarații live făcute de premier la Buzău:

”Am avut întâlniri cu fermierii și procesatorii din industria agroalimentară, am vrut astăzi să vin să vizitez una din facilitățile de procesare și am putut să constat că o fabrică de ulei cu 600 de angajați are o cifră de afaceri de 500 de milioane de euro și si produce aprox. 100.000 de tone pe an. Această cantitate reprezintă 40 % din necesarul de consum de ulei din țara noastră. Ținând cont de situația de securitate am apreciat că este absolut necesar ca, la nivelul Guvernului,  să luăm măsuri pentru siguranța alimentară și, în felul acesta, în urma consultărilor pe care le-am avut în ultima perioadă de timp, am decis să venim în deplin consens cu ceilalți membri ai coaliției, cu acest set de măsuri ”Sprijin pentru România” , în cuprinsul căruia, pentru agricultori, avem asigurat un sprijin de aproximativ 300 de milioane de euro, capital de lucru, iar pentru procesatori, un pachet de aproximativ 200 de milioane de euro. Totodată, ținând cont de potențialul agricol al țării noastre, am considerat necesar să venim în sprijinul și încurajarea fermierilor români să proceseze la fabricile din România, asigurându-le o compensare de 10 % pentru cantitățile procesate în țara noastră.”

UPDATE ora 16.40 Premierul a ajuns la fabrica de ulei Bunge din Zona Industrială a Buzăului, acesta fiind cel de-al doilea obiectiv economic inclus pe agenda publică în cadrul vizitei oficiale pe care o desfășoară în județul Buzău.

UPDATE ora 16.35 Vizita premierului Nicolae Ciucă și a delegației care îl însoțește, pe platforma industrială de la Frasinu, s-a încheiat. Șeful Guvernului a vizitat halele din cel mai mare parc de reciclare din România care este, totodată, cel mai mare angajator privat de la Buzău. Activitatea de pe această platformă industrială este, însă, tributară situației reciclării și colectării selective din România. Astfel, premierul Nicolae Ciucă a aflat de la operatorul economic faptul că 70 % din materia de plastice de reciclat provine din import. În declarațiile de presă susținute la Buzău, referindu-se la activitatea reciclatorului de la Buzău, șeful Executivului a declarat:

”Am avut posibilitatea să merg la o companie care procesează PET-uri și echipamente de uz casnic, folosesc deșeurile și produce fibră, iar din aparatura electrocasnică face alte produse. Există un potențial cât se poate de bun și proiecte astfel încât România să se înscrie în acel pachet decis la nivelul UE , FIT for 55, pentru a produce cât mai ecologic, să ne înscriem în setul acesta de măsuri pentru economia circulară. Aici, la Buzău, am putut să constat că au fost demarate astfel de inițiative, ceea ce, pentru noi, din punct de vedere al problemelor pe care le avem cu măsurile pentru mediul înconjurător, ne-am angajat să respectăm măsurile și standardele UE pe acest capitol, lucru pe care l-am discutat și zilele trecute cu comisarul pentru mediu.”

Așa cum a fost anunțat prin programul oficial al vizitei, șeful Guvernului a ajuns, în jurul orei 15,30, în județul Buzău. Premierul Nicolae Ciucă face prima oprire pe platforma industrială de la Green Group, din localitatea Frasinu. Este vorba despre primul parc industrial de reciclare din România. Discuțiile și vizita au loc fără participarea presei. Mai mulți jurnaliști au așteptat coloana oficială la poarta obiectivului industrial.