SĂNĂTATE Social

LOCALNICII DINTR-O COMUNĂ DIN BUZĂU SUNT TESTAȚI GRATUIT LA PRIMUL SIMPTOM DE COVID-19! Zeci de teste au fost efectuate în ultima perioadă

Teste gratuite pentru COVID-19, în cazul tuturor suspecților de infecție cu coronavirus. Este măsura pe care o iau autoritățile din comuna Valea Salciei, în încercarea de a ține departe coronavirusul de comună. Până acum soluția s-a dovedit de succes, în condițiile în care de la debutul pandemiei și până zilele acestea, o singură persoană din Valea Salciei a fost confirmată cu COVID-19. Între timp a apărut al doilea caz, context în care localnicii sunt sfătuiți să anunțe de urgență autoritățile la primul simptom de infecție cu SARS-CoV-2.

  • ” Cine are următoarele simptome sa anunțe asistenta comunitară pentru testare gratuită :
  • – temperatura peste 37.3
  • -dureri musculare
  • -dureri in gât
  • -dureri de cap
  • -tuse seaca
  • -lipsa gust și miros
  • Folosiți masca când ieșiți din casă și nu permiteți persoanelor străine sa va contacteze fără sa poarte masca.”, este anunțul postat pe Facebook de autoritățile din Valea Salciei.

Imediat după izbucnirea crizei sanitare, autoritățile din Valea Salciei au decis să cumpere teste rapide pentru a testa atât angajații Primăriei, cât și localnicii suspecți de COVID-19, astfel încât orice caz să fie depistat din timp. În ultimele luni, au fost efectuate zeci de teste, o singură persoană fiind depistată cu infecție cu coronavirus, diagnosticul fiind confirmat și de testul PCR. Acum, în condițiile în care în toată țara sunt tot mai multe persoane care se infectează cu coronavirus, autoritățile din Valea Salciei fac un nou apel către localnici ca la primul semn de boală să anunțe asistentul medical comunitar  pentru a fi testați.

“Din luna februarie am cumpărat teste rapide și de câte ori a fost nevoie am testat gratuit atât angajații Primăriei Valea Salciei cât și pe cei care au venit din străinătate în comună, sau pe cei care au prezentat simptome. Acum, pentru că numărul de cazuri este în creștere peste tot, am postat un nou anunț prin care am rugat populația, atunci când prezintă anumite simptome, să anunțe asistentul comunitar astfel încât să-i putem testa gratuit și să poată să meargă la medic și să ia tratament în timp util.”, a declarat pentru șansanews.ro primarul din Valea Salciei, Marian Mușat.

Din februarie și până zilele trecute, la Valea Salciei a fost o singură persoană confirmată cu coronavirus. Pacientul a primit tratament și s-a vindecat. Zilele trecute a apărut al doilea caz. Este vorba despre un cadru didactic din comună care a prezentat semne de boală, s-a testat și a ieșit pozitiv.  Însă, multe alte persoane au avut rezultat pozitiv în ceea ce privește prezența anticorpilor, ceea ce a indicat că localnicii au trecut prin boală, fără să știe că sunt infectați.

“Într-un an de zile am avut un singur caz. Acum a apărut al doilea. Dar la testele pe care le-am făcut am mai găsit cazuri care arată că au avut COVID-19 dar nu s-a știut, s-au tratat acasă.”    

Comuna Valea Salciei are o populație de circa 780 de persoane.