Actualitate SĂNĂTATE

CONSUMUL DE OXIGEN S-A DUBLAT ÎN SPITALUL JUDEȚEAN! Din ce în ce mai mulți pacienți au nevoie de ajutor pentru a putea respira

Spitale COVID pline, din ce în ce mai mulți pacienți cu forme medii și grave de boală, medici și asistente care muncesc aproape non stop pentru a-i îngriji pe bolnavii infectați cu coronavirus. Este, pe scurt, situația din toate spitalele COVID, unitățile fiind supraaglomerate și, din păcate, cu pacienți care ajung pe mâinile medicilor în stare gravă, cu probleme de respirație, care au nevoie de oxigen pentru a putea supraviețui. În acest context, consumul de oxigen a crescut semnificativ în toate spitalele.

La Buzău, dacă în vară ajungeau la spital pacienți asimptomatici sau cu forme ușoare, pe parcurs asimptomaticii au fost din ce în ce mai puțini, predominând cazurile grave, pacienți care prezintă complicații și au nevoie de îngrijiri speciale la Terapie Intensivă. Odată internați la Terapie Intensivă, bolnavii au nevoie de administrarea de oxigen pentru a putea respira. Și pacienți din alte secții depind de rețeaua de oxigen, așa că reprezentanții unităților spitalicești s-au văzut nevoiți să extindă rețelele. În Spitalul Județean Buzău, de pildă, față de luna mai, consumul de oxigen s-a dublat, ajungându-se la un necesar lunar de 40.000 l. În aceste condiții, oficialii unității spitalicești au căutat soluții pentru a rezolva problema. Recent a fost pusă în funcţiune o reţea de oxigen la secţia Boli Infecţioase, cu stocator propriu de oxigen. Oficialii spitalului spun că în ciuda numărului mare de pacienți, nu s-au înregistrat probleme de întrerupere sau aprovizionare cu oxigen, însă recunosc că sunt dificultăţi din ce în ce mai mari, din cauza numărului crescut de bolnavi cu afecţiuni medii şi grave.

Probleme sunt și la spitalul suport Râmnicu Sărat. Aici nu sunt suficiente aparate care să asigure nevoia de oxigen pentru pacienți.