Actualitate

LOCOMOTIVA DE LA GARĂ, INAUGURATĂ OFICIAL! Cine a tăiat panglica și de ce s-a emoționat primarul Toma (foto +video)

Dublă tăiere de panglică, vineri, în gara din municipiul Buzău. Locomotiva Malaxa, veche de peste 80 de ani, și monumentul ce marchează faptul că Buzăul este cel mai mare oraș din România situat exact la jumătatea distanței dintre Polul Nord și Ecuator au fost inaugurate oficial.

Evenimentul care a durat mai bine de o oră a adunat în jurul celor două obiective zeci de buzoieni dar și autorități locale, județene și centrale, printre invitații de la București fiind Marcel Ciolacu, preșdintele Camerei Deputaților și Adrian Dupu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor.

Totul a început aproape de ora 11.00, cu intonarea imnului de stat al României, pentru ca după o scurtă prezentare a momentului, primarul Constantin Toma, alături de președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, și de invitații de la București să taie panglicile celor două obiective devenite astfel simboluri ale municipiului Buzău.

Momentele ce au adus emoții pe chipul edilului Constantin Toma au fost susținute de aplauzele buzoienilor care au surprins întreaga desfășurare în fotografii sau filmulețe.

Totuși, cel mai emoționant moment pentru Constantin Toma a fost cel în care a povestit celor prezenți despre cum a luat naștere ideea montării unei locomotive în gara din Buzău, prilej cu care, aproape în lacrimi, a vorbit despre vărul domniei sale, inginerul Ștefan Mihai.

”Anul trecut cred că pe la sfârșitul lunii aprilie, domnul inginer Ștefan Mihai, vărul meu, mi-a spus, iubitor de istorie, și cel care m-a inspirat să devin inginer și să iubesc istoria, mi-a spus că anul viitor (n.r. 2020) se împlinesc 150 de ani de prima cale ferată la Buzău și cred că ar trebuie să sărbătorim într-un fel. L-am întrebat ce ar trebui să facem și mi-a spus că va încerca să facă rost de o locomotivă din patrimoniul național cultural. Uitasem de această discuție, dar pe la finalul lunii iulie, anul trecut, m-a sunat și m-a chemat de urgență în Gara Buzău. Când am venit ”frumusețea”  asta era pe peronul din față. Am avut așa o emoție, ceva extraordinar”, a spus Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

Rând pe rând, toți cei aflați pe scena amenajată în fața gării au luat cuvântul, vorbindu-se despre însemnătatea căilor ferate în România dar și despre ce înseamnă acest moment pentru orașul Buzău.

”Cred că alături de București, Constanța, Brașov și Giurgiu, Buzăul este unul dintre puținele orașe care se află de acum 150 în elita țării din acest punct de vedere. Astăzi, din păcate, calea ferată din România este mult rămasă în urmă față de standardele europene și față de nevoile țării. Ca să rămânem metaforic în domeniul căii ferate, Constantin Toma este o adevărată locomotivă a cărei energie pozitivă atrage oameni, proiecte de dezvoltare și imprimă mai ales o viziune a acestei zone”, a spus Marcel Ciolacu.

Evenimentul a culminat cu lansarea a două volume de carte, fiecare dedicat câte unuia dintre cele două obiective inaugurate. La final, fanfara militară a susținut un scurt moment dedicat ceferiștilor buzoieni.