Actualitate

Lucrări oprite. Strada Transilvaniei, plină de defecte, pe dedesubt. Se impun noi soluții tehnice iar Primăria ar putea fi obligată să plătească

La mai puțin de la o lună de la debutul lucrărilor de reabilitare a străzii Transilvaniei,  muncitorii au încetat lucrul. Șantierul a fost oprit după ce muncitorii au descoperit că solul este nesigur și este nevoie ca soluția tehnică inițială să fie revizuită. Mai exact, este vorba despre structura solului, care este instabilă, ceea ce face necesare intervenții suplimentare, cu costuri pe măsură. Proiectul fiind unul cu finanțare europeană, lucrările neprevăzute ar putea fi suportate de beneficiar, respectiv de Primăria Buzău.

Lucrările de reabilitare a străzii Transilvaniei din municipiul Buzău, pe segmentul Fabrica de Bere-strada Bazalt,  au început pe 19 aprilie, din fonduri europene. Nici nu a trecut o lună de la startul lucrărilor că au și apărut primele probleme iar lucrările au fost oprite:

”Lucrările au fost oprite pentru că după excavare până la cota de fundare au fost identificate porţiuni în care terenul de fundare nu corespundea. Mai explicit, era o anumită zonă care avea o stabilitate mai mică în sol argilos şi au fost făcute determinări de laborator. Determinările au fost deja efectuate şi acum aşteptăm o soluţie din partea proiectantului. Ar fi două soluţii în discuţie. Una cu stabilizarea întregului teren, iar una cu un strat de pietriş, piatră spartă mai micuţă”, a declarat managerul de proiect Ileana Bănucu.

Problemele care au dus la stoparea lucrărilor pe șantierul de pe strada Transilvaniei sunt pe circa 10-20 la sută din suprafața solului, mai spune managerul de proiect, și nu puteau fi anticipate. Pentru ca muncitorii să se poată apuca din nou de treabă s-au cerut noi studii, care au fost efectuate la fața locului cu un laborator mobil. Zilele acestea, constructorul trebuie să vină cu soluția pentru ca în cel mai scurt timp lucrările abandonate să poată fi reluate. Asta va genera însă costuri suplimentare, iar dacă valoarea lor va fi prea mare, cheltuiala va trebui suportată din bugetul local

” A fost verificat solul, numai că acolo unde s-au făcut furajele nu au identificat exact porţiunile acestea mai mici cu sol argilos. Sunt prezente în proiect şi lucrări neprevăzute şi vor intra în bugetul lucrării. În cazul în care valoarea va depăşi cota de neprevăzute  se va asigura de la bugetul local. Valoarea exactă nu o vom şti decât după emiterea dispoziţiei de şantier de către proiectant. Sunt, totuși, mari şanse să se înscrie în valoarea proiectului.”, a mai declarat Bănucu.

Și în timp ce se așteaptă soluțiile pentru ca lucrările să fie reluate, oamenii se plâng că șantierul abandonat le ridică probleme peste probleme. Nu au unde parca,  iar orice ploaie transformă locul într-o baltă:

Autoritățile le transmit oamenilor că lucrările ar putea fi reluate zilele acestea, chiar, marți, posibil, iar intervalul de câteva zile în care nu s-a lucrat nu va afecta termenul final la care trebuie să se încheie modernizarea străzii Transilvaniei.

” Fiind bani europeni trebuie să justific fiecare abatere care implică chletuieli suplimentare. Trebuie să avem neapărat o documentaţie foarte bine pusă la punct.  Daca astăzi primim verde, de mâine tot ce e posibil să începem. Deci, nu s-au oprit lucrările pentru că nu ar fi bani sau din alte motive, pur şi simplu a intervenit această problemă tehnică.(..) Nu s-a făcut această determinare, pentru că nu s-a nimerit exact pe acele suprafeţe în care exista acest sol nesigur. Întotdeauna sunt cheltuieli şi pentru aceste situaţii neprevăzute pe care trebuie să le documentăm. E o întreagă documentaţie care necesită şi o aprobare  şi se întâmplă acest lucru acum. Chiar de mâine vor putea fi reluate lucrările, dacă avem soluţia.”, a declarat primarul Constantin Toma.

Reabilitarea străzii Transilvaniei face parte dintr-un proiect care include modernizarea altor două artere importante din municipiul Buzău;  bulevardele Unirii și Industriilor, valoarea totală a proiectului, derulat cu fonduri europene, fiind de peste 18 milioane de euro. Conform proiectului, lucrările de reabilitare a străzii Transilvaniei ar trebui să fie gata la finele anului.